Krajani zahtevajo novo šolo

nova šola - obljuba župan

Predsednik sveta KS Edmond Gašpar je krajanom na zboru ponudil dve alternativi sklepa o osnovni šoli Škofije: ali so za  energetsko sanacijo Osnovne šole Oskarja Kovačiča ali pa podpirajo zahtevo,  da MOK nemudoma pristopi k vsem aktivnostim, potrebnim za izgradnjo nove šole v 3 letni dinamiki, tako kot je že  bila prikazana v proračunu za leto 2010.

Krajani so se z veliko večino odločili za zahtevo po novi šoli, za energetsko sanacijo sta bila samo dva svetnika sveta KS: Rino Hrvatin in Milan Markočič. 

Poglejmo zakaj.

Krajevna skupnost Škofije je imela leta 1971 2.348 prebivalcev, kar je bilo za 300 več kot leta 1961. Stara šola je bila pretesna in neprimerna, denarja za gradnjo nove ni bilo in krajani so se odločili za samoprispevek. Tako je bila leta 1977 zgrajena nova montažna Marlesova šola.

Štirideset let kasneje, ko na Škofijah živi skoraj 1.000 prebivalcev več, njihovo število pa stalno narašča, otroci hodijo še vedno v isto šolo. Ta je že precej dotrajana, na njej so bila v tem času opravljena le najnujneša vzdrževalna dela, objekt ima težave z vlago, dotrajanimi instalacijami in stavbnim pohištvom ter mnogim drugim, hkrati pa vse večjo postorsko stisko.

Mestna občina Koper, ki vse doslej osnovni šoli na Škofijah ni namenila primernega denarja  ne za odpravo prostorske stiske ne za njeno vzdrževanje, se je proti koncu mandata 2006 – 2010 le odločila za pripravo projektov nove šole. To je krajanom tudi že dolgo obljubljala. Tako je  do 2010 občina za projekte nove šole porabila že 70.000 EUR, v načrte pa zapisala,  da bo v letu 2010 za to investicijo namenila  265.000 EUR, leta 2011 4.810.969 EUR in leta 2012  3.970.969 EUR. Projekt je bil menda izdelan do dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenje, vendar potem brez pojasnil  (vsaj javnih) umaknjen iz vseh investicijskih programov .

Krajani pa se tudi spomnijo otvoritve prizidka vrtca septembra 2014, ko je župan Boris Popovič ob ravnateljici zatrdil, da nova šola bo.

Namesto tega pa je občinski svet  na predlog župana na 15. redni seji 30.06.2016 sprejel sklep o potrditvi projekta»Energetsko učinkovita sanacija Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije«. MOK o tem projektu ni vodila  javne razprave v KS in je ni zaprosil za mnenje, čeprav občinski statut pravi:   Kadar občinski svet odloča o zadevah, ki se nanašajo samo na interese prebivalcev posamezne krajevne skupnosti, mora predhodno pridobiti  mnenje sveta krajevne skupnosti, ki ga mora predložiti do seje občinskega sveta, na kateri je na dnevnem redu predvidena obravnava takega vprašanja.

Investicijska vrednost projekta energetske  sanacije  znaša kar  1.4 mio EUR, ekonomska doba projekta je od leta 2018 do leta 2042, doba vračanja naložbe znaša 15,3 let (citirano iz investicijskega programa).

To laično pomeni, da vsaj do leta 2033 nove šole na Škofijah ne bo, sicer bi bila povzročena finančna škoda, v najslabšem primeru pa celo do l. 2042 . Po podatkih MOK šola doseže prostorski maksimum v šolskem letu 2020/2021 z 18 oddelki. Strokovnjaki iz gradbene in arhitekturne stroke trdijo, da je takšna investicija v objekt na izteku njegove funkcionalne dobe strokovni in ekonomski nesmisel.

Sklep zbora krajanov je zaveza svetu KS, da stori vse za izgradnjo nove primerne osnovne sole na Škofijah.

Fotografija je iz otvoritvi prizidka vrtca septembra 2014, ko je župan krajanom javno obljubil novo šolo

Deli: