Kultura nas združuje že devet let

Milje2019

Tri kulturna društva iz sosednjih krajev in dveh držav (Društvo  Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga, Kulturno društvo Hrvatini, Kulturno društvo Istrski grmič Škofije) že nekaj let izmenično pripravljamo prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Tokrat je deveta skupna prireditev potekala 23. februarja v gledališču Verdi v Miljah.

Vse prisotne, ki so dodobra napolnili gledališko dvorano, je pozdravila in nagovorila predsednica DSMO K. Ferluga Fiorella Benčič. Uvodoma so zapele naše pevke Dekleta s Škofij pod vodstvom dirigenta Maria Petvarja. Z zabavnim recitalom prirejenih pesmi Marije Miot v narečju so se predstavili učenci škofijske šole. Tudi učenci celodnevne miljske šole Albina Bubniča so obiskovalce razvedrili s hudomušnim recitalom pesmi T. Pavčka, F. Prešerna in B. Gregorčič. KD Hrvatini se je predstavilo s pesmimi MePZ Adriatic, ki ga prav tako vodi M. Petvar. Sledili sta še točki: prvo, glasbeno, sta oblikovala baritonist Milan Persić in harmonikar Mitja Tull, sledil je še recital, ki so ga izvajali obiskovalci tečaja slovenščine pri miljskem društvu. Pod vodstvom mentorice Kristine Ličen so se občinstvu predstavili s prizori iz Cankarjevega Hlapca Jerneja. Skoraj dve uri dolg program je zaključil bend Umazani prsti pod umetniškim vodstvom Sama Kiljana. Izvedel je tri Prešernove pesmi v bluz preobleki.

Slavnostna govornica je bila tržaška občinska  svetnica Valentina Repini, ki je med drugim  v svojem govoru uporabila tudi misli literarnega kritika Josipa Vidmarja, ki jih je pred mnogimi leti izrekel v uvodnem govoru na Prešernovi proslavi v Trstu. Dejal je, da je kultura zakladnica duhovnih dobrin človeštva in kakor duh sam, ne pozna ne nacionalne ne kakršnekoli drugačne omejenosti; vesoljna je in kakor duh sam, vzvišena nad vsemi mejami in pregradami.

V takem duhu je potekala tudi deveta skupna prireditev Kultura ne pozna meja. Zaključila se je s prijetnim druženjem in obujanjem spominov ter načrtovanjem desete jubilejne prireditve, ki bo prihodnje leto na Škofijah.

                                                                                                            Vlasta Jerman

Fotogalerija

Deli: