Kultura združuje

Kultura združuje 2018

KULTURA ZDRUŽUJE

 

 » Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, da rojak, prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak!«

V duhu teh Prešernovih  verzov smo se pred osmimi leti tri  kulturna društva iz sosednjih krajev  (Škofije, Milje, Hrvatini) dogovorila za redno druženje in sodelovanje. Takrat smo na Škofijah pripravili prvo  skupno prireditev v čast slovenskega kulturnega praznika.

Še vedno smo vztrajni,  že osmo leto nas družijo slovenska beseda, pesem in prijateljstvo. Pripravljamo prireditev, ki vsako leto poteka  v enem izmed omenjenih krajev. Program pa oblikujejo vsa tri društva skupaj.

17. februarja je prireditev  pod geslom KULTURA ZDRUŽUJE potekala  v Kulturnem domu na Hrvatinih.

Uvod v prireditev je bil za mnoge nenavaden. Samuel Montalto, mladenič iz Korošcev,  je predstavil Bachovo skladbo s posebnimi zvokovnimi in vizualnimi učinki.  Veselilo nas je, da je bilo med nastopajočimi tudi mnogo mladih. Nastopili so glasbeniki, pevci, deklamatorji in plesalci z obeh strani nekdanje  meje. Odmevala je pesem MePZ Adriatic Hrvatini in ŽVS Dekleta s Škofij pod vodstvom Maria Petvarja. Predstavil  se je trobilni kvartet Umetniške Gimnazije Koper. Z deklamacijami Prešernovih verzov o ljubezni so nastopili učenci domače Osnovne šole Dr. Aleša Beblerja- Primoža. Ponovno so nas prijetno presenetili tečajniki – učenci slovenskega jezika iz Milj. To so odrasli, italijanske narodnosti, ki se učijo slovenščine. Pripravili so nam zanimivo točko Slovenščina skozi čas.  Z recitacijo Sin svoje zemlje je  nastopila  tudi  predstavnica Skupnosti Italijanov iz Hrvatinov Maria Pia Casagrande. Slavnostna govornica  je bila Aleksandra Pobega, ravnateljica hrvatinske osnovne šole, ki je poudarila pomen kulture, povezovanja in sožitja med različnimi narodi in narodnostnimi skupinami. S hudomušnim dvogovorom  Diškorši od anbat sta obiskovalce nasmejala učenca naše osnovne šole  Ana Zerbo Kamenšek in Lenart Šporin. Za konec so zaplesali folkloristi KD Oljka iz Hrvatinov.

Prireditve so se udeležili tudi številni gostje: predsednica sveta KS Hrvatinov Irena Muženič, vodja območne  izpostave  JSKD Koper Mateja Palčič, svetnica  miljske občine Mirna Viola in predsednik sveta KS Škofije Edmond  Gašpar. Slednji je tudi izročil priznanje za dolgoletno delo na kulturnem področju predsednici Istrskega grmiča Vlasti Jerman(podeljeno ob škofijskem krajevnem prazniku, ki se ga ni mogla udeležiti). Prireditev je na iskriv način zaključila povezovalka programa Irena  Cunja, ki je prisotne  povabila, da nazdravijo prijateljstvu in se še naprej  prijetno družijo.

Vlasta Jerman

Foto: Miha Crnič

Fotogalerija

Deli: