Leander Cunja

Večerna prireditev praznik KS

Obrazložitev posebnega priznanja za Leandra Cunjo

Redki so taki, kot je  Leander Cunja, Škofjot z Dalenje Škafije.  Karkoli bi  ga kdo pobaral o naših Škofijah, o celi naši Krajevni skupnosti, bo vedel in znal povedati kaj pomembnega in zanimivega. Je vztrajen iskalec po zgodovinskih in drugih virih o nekdanjem dogajanju in življenju v naši Istri in zlasti še v vaseh  naše KS.  Leander je že od nekdaj zvest zapisovalec dragocenih podatkov o domačih ljudeh, običajih in navadah in škofijskem narečju. Bolj ko se oddaljujemo od preteklosti, tem bolj so pomembni njegovi spomini in znanje.

Delovnim obveznostim, ki jih je opravljal v občini Koper, se je predajal s srcem; zaposlil se je  v koprskem arhivu, nadaljeval kot tajnik koprske Zveze prijateljev mladine, nato je bil na občini odgovoren za sodelovanje s krajevnimi skupnostmi, vodil je tudi Samoupravno interesno skupnost za kulturo.  Vse to mu je omogočalo, da je širše in globlje spoznaval istrsko podeželje in tudi svoje domače okolje. Napisal je knjigo Na Morganovi liniji o življenju  na tem  območju po II.svetovni  vojni.

Leander je  bil že v mladih  letih  organizator kulturnega delovanja na Škofijah, nekaj let je bil tudi predsednik kulturnega  društva Istrski grmič. Povezoval je mlade, da so se družili v godbenih skupinah, nastopali  so doma in drugod. Leander lepo sodeluje tudi v sedanjem Istrskem grmiču. Svoje bogato vedenje o imenih  nekdanjih Škofjotov in Škofjotk, o njivah, vrtovih, baredih, naseljih in zaselkih, tudi o radostnih in tragičnih usodah ljudi, vse to in še več Leander pove na narečnih večerih, ki jih prireja društvo Istrski grmič. Zavzema se za ohranitev ledinskih imen in tudi za nekdanje poimenovanje Spodnjih in Zgornjih Škofij. Tako bi se (vsaj nekoliko) nadaljevalo izročilo prednikov,  sedanji in prihodnji prebivalci naše KS pa bi se bolje ukoreninili in pomagali razvijati našo skupnost ter bogatiti medsebojne povezave. V zborniku ob 110-letnici KS Istrski grmič je prispeval o tem zelo dragocen zapis.

Zato mu svet KS Škofije podeljuje posebno priznanje za življenjsko delo na področju lokalnega domoznanstva, ohranjanja običajev in narečij ter kulturnega in zgodovinskega izročila krajevne skupnosti. 

Deli: