Mila Letig ob dnevu osvboditve v Miljah

Milje-Letig

Na počastitev dneva osvoboditve, ki ga v Italiji praznujejo 25. aprila, je Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga povabilo k sodelovanju tudi KD Istrski grmič Škofije. Želeli so, da bi na miljski slovesnosti spregovoril nekdo iz našega društva. Povabilo je izpolnila Mila Letig. Zbranim Miljčanom je v družbi z njihovim županom predstavila čas, ki ga je doživljala kot otrok. Tako je povedala:

 

Lepo pozdravljeni vsi, ki ste se zbrali, da počastite 25. april - državni praznik Italije- praznik osvoboditve. Naprošena sem bila, da bi povedala nekaj svojih spominov in mnogi so še živi.

Bilo je v aprilskih dneh 1945. leta, ko smo  z velikim upanjem pričakovali konec 2. svetovne vojne. Vojna je močno  prizadela tudi naše kraje in mnogo, premnogo ljudi. Od takrat je minilo že 71 let in  med nami je vse manj živih prič vojne in vojnih grozot, ki sta jih povzročila fašizem in nacizem. A mnogo je zapisano v knjigah! Da ne pozabimo! Da se ne pozabi!

Jaz sem vojno doživljala kot otrok,  imela sem 10 do 12-let. Moj dom je bil na Badihi, vasici nad Plavjami. Na Plavjah so se že 1. decembra  1941 v največji tajnosti zbrali protifašisti in se odločili za boj. Takrat  so Plavje z okolico pripadale miljski občini.

Milje sem spoznala že v zgodnjem otroštvu. Komaj 10-letna sem prihajala v Milje s kolesom ali  peš in  se tu  začela učiti prvih preprostih šiviljskih opravil. Živo se spominjam dneva, ko so Miljčani doživeli padec fašizma. Bilo je nekega dne v juliju  1943. leta.  Trg je bil poln ljudi. Vsi so kričali od veselja in iz občinske palače so padale Dučejeve slike. Premajhna sem bila, da bi vse to razumela. Šele doma so mi pojasnili, da  je fašizma konec. Kapitulacija Italije v septembru pa je v ljudeh vzbudila novo upanje, da  bo vojne kmalu konec. Toda bilo je še hujše. Nemška vojska je zasedla tudi našo  Istro, požigala vasi, mnogo  ljudi, tudi Plavčanov, se je znašlo v nemških taboriščih. Premnogo jih je padlo v bojih za svobodo. Ko smo se vsi že veselili konca vojne, je na Urbancih, vasici nad Plavjami, še 28. aprila  1945. leta nemška krogla usmrtila dve sestri in njunega soseda.

Po vsem hudem je prišel 1. maj 1945. Med ljudmi je vrelo in boji so  bili še  siloviti.  Mislim, da je bilo 2. maja. Zbrali  smo se na Plavjah pred cerkvijo in šli  peš  v Trst na Trg Unita, kjer je bilo veliko zborovanje. Zbralo se je ogromno ljudi iz okoliških vasi, s Krasa in iz Istre. Korakali smo po korzu in končno smo smeli peti slovenske pesmi, mogočno je odmevala partizanska pesem.   Zastave so veselo plapolale. Vse so jih šivale žene v nočnih urah.

Tudi  domov  smo se vračali peš. Ni nas bilo strah, čeprav je bilo še slišati močno pokanje orožja. Takrat sem imela le 12 let.

V Sloveniji  bomo to sredo počastili odločitev za upor in boj proti okupatorjem. Sprejeta je bila 27. aprila 1941. leta.  --- Vsem Miljčanom čestitam ob prazniku osvoboditve! SREČNO!

SREČNO , Miljčani!

 

Deli: