Moč kulture ob meji

kulturni praznik

To moč smo že mnogokrat doživeli na Škofijah in tudi  v petek, 17. februarja. Letošnja slovesnost, posvečena slovenskemu kulturnemu prazniku, je bila že sedma, odkar tri obmejna kulturna društva – Istrski grmič Škofije, KD Hrvatini in Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga - uresničujejo vrednoto sožitja in idejo skupnega kulturnega prostora.  Poleg domačinov so dvorano napolnili tudi mnogi zvesti obiskovalci iz drugih krajev in rojaki z onstran meje.

Slovesnost so začeli štirje člani nekdanjega Okteta Škofije (Aleksander Vitez, Edi Zerbo, Miro Muha in umetniški vodja Ladislav Korošec), ki so himnično zapeli Prešernovo  Zdravljico. Hermina Valenčič pa je občuteno interpretirala sonet O Vrba. Veselo uvodno razpoloženje so vzbudili Miljčani - Italijani, ki se v društvu miljskih Slovencev učijo slovenskega jezika. Igrivo so uprizorili posodobljeno Prešernovo pesem o prevzetni Urški. Avtor teksta je  pesnik in humorist Andrej Rozman Roza (mentorica Kristina Ličen).

Obiskovalce slovesnosti sta nagovorila predsednik Sveta KS Edmond Gašpar in predsednica Istrskega grmiča Vlasta Jerman, ki je še posebej toplo predstavila osrednjega gosta in govornika pesnika Marka Kravosa. Jedro slovesnosti je bil recital iz Kravosove poezije (interpreti Anica Vitez, Branko Filipič, Hermina Valenčič) ter nastop učencev OŠ Oskarja Kovačiča Škofije (mentorica Irena Abram). Nastopajoči učenci (Danaja Stič, Ana Mavc, Ana Kamenšek Zerbo, Sara Vasić, Lenart Šporin) so nam z izbranimi mislimi nastavili kulturno ogledalo, v katerem se lahko vsakdo prepozna. Kulturni program so prispevali tudi najmlajši pevci iz škofijske osnovne šole in Dekleta s Škofij pod vodstvom Valentine Vočanec. Pred koncem so vsem prisotnim ogreli dlani  še Kvartet pozavn iz gimnazije Koper (mentor Rok Vilhar) in folklorna skupina Oljka iz Hrvatinov (mentor Ivo Funa).

Brez nujnega ozvočenja bi bilo doživetje slabše. Zato hvala prizadevnemu Branku Primožiču in  še posebej predsednici Vlasti Jerman ter vsem članom odbora KD Istrski grmič, ki leto za letom uresničujejo sporočilo -Kultura nas združuje in bogati. V tem duhu se je zahvalil tudi pesnik:«Lepo je, da smo se ob Prešernu 'zbrat'li', kar nas dobrih je ljudi.   

Hvala tudi šoli Oskarja Kovačiča Škofije za gostoljubje in vsem donatorjem (Vrtnarija Moretini, vinogradniki Igor Bertok, Milan Markočič, Vinarstvo Hrvatin, pecivo so napekle Dekleta s Škofij, Valmarinke in KŠD Zgornje Škofije).

                                                                                                                             Vera Vezovnik

Fotogalerija

Deli: