Moč pesmi in vrednot TPPZ Pinko Tomažič

TPPZ Pinko Tomažič

Tržaški partizanski pevski zbor (TPPZ) Pinko Tomažič  je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu in tako šteje že 45 let. Njihovo delovanje je izrednega pomena, saj s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu, hkrati pa deluje še mnogo širše po Italiji, Sloveniji in drugod. Izbor pesmi še danes, kot v preteklosti izpričuje željo po svobodi, pravičnosti in miru. Zbor je glasnik narodno-osvobodilnega boja proti fašističnemu okupatorju in nasilju, glasnik miru in sožitja med narodi, strpnosti.

Prvi dirigent in hkrati tudi eden od ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, nekdanji partizan, borec Prekomorskih brigad in zavedni Slovenec iz vasice Lonjer pri Trstu, ki je zbor vodil in predstavljal celih petindvajset let. Za njim je to vlogo prevzela Pia Cah, doma iz Križa pri Trstu, ki zbor vodi še danes. V vseh letih delovanja je imel zbor že skoraj tisoč nastopov. Tržaški pevci so partizansko in uporniško pesem ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej takratni Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi (Avstrija, Grčija) in v takratni Sovjetski zvezi. Pred kratkim je imel zelo odmeven concert v Stožicah z Zborom Rdeče armade. Zbor trenutno šteje več kot sto članov.

Zbor ponosno nosi ime narodnega heroja Pinka Tomažiča, ki je bil rojen leta 1915 v Trstu in se je vse svoje kratko življenje boril proti fašizmu. Na drugem tržaškem procesu je bil obsojen na smrt in 15. decembra je bil ustreljen na strelišču na Občinah skupaj z  Viktorjem Bobkom, Ivanom Ivančičem, Simonom Kosom in Ivanom Vadnalom.

Deli: