Na dražbi za milijon škofijskih nepremičnin

novo balinišče

Jutri ob 10. uri bo v Kopru javna dražba za prodajo nepremičnin v lasti Mestne občine Koper. Na seznamu za prodajo so tudi nepremičnine v KS Škofije in če bi bile prodane vse, bi se v občinski proračun nateklo približno milijon evrov. Svet KS je vodstvu MOK že večkrat posredoval pobude, da ne bi prodajali zemljišč, dokler ni sprejet Občinski prostorski načrt, kot tudi, da bi del denarja iz prodaje nepremičnin v KS bil namenjen prepotrebnim investicijam in urejanju v KS Škofije.

Tudi tokrat je svet na korespondenčni seji avgusta sprejel sklep, ki ga je posredoval na občino:

Svet KS Škofije nasprotuje nameravani dražbeni prodaji parcel 762 in 763/1 k.o.2595 Škofije dne 25.08.2016, ker je stališča, da mora biti v nastajajočem občinskem prostorskem načrtu (sklep župana MOK- UL 74/2007 z dne 17.08.2007) prostorska raba področja, v katerem se nahajata ti dve parceli, opredeljena kot območje za rekreacijo in urbano zelenje (po zdajšnji uradni klasifikaciji). MOK je  v preteklosti vložila precejšnja finančna sredstva za izgradnjo obstoječe  namenske športne infrastrukture. Z odtujitvijo javne lastnine v tem območju se nameravane dejavnosti ne bodo mogle razvijati. V primeru prodaje kupec ne  bo imel podpore ožje  lokalne skupnosti za morebitne gradbene posege na parcelah in vplive posegov na tem območju.

V obrazložitvi sklepa je zapisano:

Mestna občina Koper je na svoji spletni strani najavila dražbo več parcel z območja KS Škofije v skupni vrednosti izklicnih cen skoraj 1 mio EUR za dan 25.08.2016. O nameri ni bilo nobenega predhodnega dialoga ali usklajevanja s KS. Občina še vedno nima pripravljenega  občinskega prostorskega načrta, ki bi opredeljeval s KS usklajeno bodočo namensko rabo prostora. S prodajo večjih površin v javni lasti se krčijo možnosti umeščanja v prostorsko rabo zelenih, rekreativnih in površin za centralne dejavnosti , šolstvo, šport itd. O tem se je svet že izrekel na 17.seji sveta s sklepom št. 200 .

Parceli, ki sta uvrščeni na dražbo, predstavljata v skupni izmeri cca 6.600 m2 površine tik nad že zgrajenim in opuščenim novim baliniščem na tem območju. Balinišče je že postavljeno in z minimalnimi vložki  bi  lahko vsaj ta aktivnost zaživela, še posebej zato, ker je bilo  za zgrajeno balinišče in električni priključek v letih do 2008 porabljenih skoraj 100.000 EUR. Meja parcele št. 763/1, ki je uvrščena na dražbo, poteka le 2 metra od JV betonskega roba balinišča.



Deli: