Na Vinu in oljke čez 400 obiskovalcev

Praznik vina in oljk 2016

15. oktobra je KD Istrski grmič organiziralo že 12. Praznik vina in oljk, ki je dodobra uveljavljen med prebivalci naše krajevne skupnosti. Zaradi slabega vremena smo pripravili dva načrta za izpeljavo prireditve. Končno smo jo bili prisiljeni izvesti v dvorani in pred dvorano  Zadružnega doma.  Veliko napora smo morali vložiti v pripravo primernega razstavnega in drugega prostora. Na prireditvi je sodelovalo 26 razstavljavcev, še  5 nam je svojo prisotnost odpovedalo zaradi slabega vremena ali drugih vzrokov. Na bogato obloženih stojnicah so se nam predstavili naši domači vinarji, oljkarji , medar, vrtnarija. Naj jih navedem: kmetija Agapito, vinar in kletar Milan Markočič, kmetija Valce, oljkarstvo  Rolič , medar in oljkar Dario Flego, vrtnarija Moretini.

V avli Zadružnega doma smo pripravili degustacijo vin, ki so nam jih izročili naši priznani vinarji s Sp. Škofij in Plavij: Vlado Kavrečič, Zorko Franca, Libero Franca, Igor Bertok, Matjaž in Danimir Čok ter Iztok in Aleksander Klenar. V avli smo dali na ogled tudi vzorce različnih sort oljk, ki uspevajo v Slovenski Istri. Vzorce nam je odstopil Poskusni center za oljkarstvo( KGZS – Nova Gorica- izpostava Koper) . Pripravili smo razstavo fotografij na temo Oljke in vinska trta, katerih avtorice so naše krajanke: Neva Samec, Nives Kačič in Hermina Valenčič. V spomin na letošnji praznik smo izdelali tudi poseben obesek iz umetne mase. Osnutek za obesek nam je naredila naša članica Urška Primožič.

Veseli smo bili naših zvestih razstavljavcev starih predmetov in predmetov iz naravnih materialov. Razstavo starih pripomočkov in literature o vinarstvu sta postavila Marija in Janez Janežič. Gverino  Kotrle je razstavljal glasbila iz naravnih materialov, Pavel Viler pa razne predmete iz lesa. Vrtec Škofije seje predstavil z raznimi izdelki iz naravnih materialov in z zanimivo delavnico za otroke. Prvič je bila med nami znana kuharica, zagovornica zdrave prehrane in avtorica več kuharskih knjig Emilija Pavlič.

Predstavile so se tudi dobrodelne organizacije in društva: Krajevna organizacija rdečega križa Škofije, Karitas župnije Škofije, Društvo Sladki nasmehi in Zveza Sonček. Članice društva Sladki nasmehi  so organizirale tudi delavnico za otroke.  Prostovoljci RK iz Kopra pa so opravljali meritve tlaka in sladkorja v krvi. Prikazali pa so tudi rokovanje z defibrilatorjem.

S svojo iskrivostjo in družabnostjo so se izkazali škofijski  skavti. Med domačimi društvi so se  prvič predstavili ženska kompanija  Fritule, Kulturno in športno društvo Zg. Škofije ter Kulturno, športno in turistično društvo Elerji. Kot vsako leto je bilo na prazniku zelo aktivno tudi Društvo upokojencev Škofije, ki je med drugim pripravilo srečelov. V gosteh pa smo imeli Turistično društvo Hrvatini in Kulturno društvo Ivan Grbec iz Škednja. Zelo živahno je bilo tudi pred dvorano, kjer smo organizirali peko palačink. Pekla sta jih zakonca Car iz Zg. Škofij, sodelovale pa so še krajanke Neva Tul, Nevenka Berce in Mila Letig. Osnovnošolci so nudili obiskovalcem pečen kostanj. Lovski družini Dekani in Koper sta nam pripravili okusen divjačinski golaž. Krajana Aleš Ferluga in Gregor Žigon pa sta sokrajane pogostila z domačo joto, iz osnovne šole Škofije pa so nam pripeljali značilno primorsko mineštro bobiče in polento.  Obiskovalci na prazniku niso bili ne lačni ne žejni. Zabavali pa so se tudi ob pestrem kulturnem programu. Zaplesali so nam otroci iz vrtca Škofije. Veselo so nam zapele ženska »kompanija«  Fritule, ženska skupina Šturle in naša ŽVS Dekleta s Škofij. Zapeli in zaplesali so skavti, program je obogatil tudi Harmonikarski orkester iz Izole. Valmarinke Anica Kocjančič, Anica Vitez in Mirjana Bratuž so v domačem narečju predstavile nekdanji čas na naših Elerjih, druga skupina Valmarink pa je pripravila bogato razstavo ročnih del in prikazala česanje volne in šivanje »štramacev«. Za vedro razpoloženje je skrbel ansambel Ni Panike.

Kljub slabemu vremenu se je na prizorišču razvrstilo okrog 400 obiskovalcev. Krajani in drugi gostje so dan preživeli v prijetnem druženju. Spoznali so, da je v naši KS veliko delavnih in ustvarjalnih ljudi.

Praznika vsekakor ne bi mogli organizirati brez številnih sodelavcev, prostovoljcev in donatorjev. Največji donator je KS Škofije, saj je prireditev posvečena prav tej naši pestri skupnosti. Vsem donatorjem, ki smo jih predstavili na prireditvi, smo se še posebej pisno zahvalili za njihov prispevek in sodelovanje.

Kljub neugodni vremenski napovedi in raznim težavam smo z združenimi močmi uspeli uresničiti že 12. praznik vina in oljk. Člani odbora Kulturnega društva Istrski grmič vsako leto po dogodku opravimo analizo dogajanja. Ugotovimo morebitne pomanjkljivosti ali napake ali okvare. Ob tako zahtevnem projektu se jim je težko v celoti izogniti. Iz izkušenj se učimo in se krepimo.

 

                                                                                             Predsednica KD Istrski grmič

                                                                                                        Vlasta Jerman

 

 

Fotogalerija

Deli: