Napišite pobude

obrazec pobud

Predsednik Sveta KS Škofije Edmond Gašpar je na temelju sklepa prejšnje seje krajankam in krajanom poslal poziv, da sodelujejo pri oblikovanju proračuna za leto2017. Poziv vsebuje tudi obrazec za pobude. Tako piše v njem:

 

Poziv krajanom k zbiranju pobud za oblikovanje predloga KS Škofije  k občinskemu proračunu za leto 2017

Spoštovani  krajanke in krajani!

Krajevna skupnost je osnovna celica naše lokalne samouprave, čeprav sta jo novodobni zakon in še posebej negativna praksa potisnili na obrobje odločanja. Nekatere skupnosti, tako krajevne skupnosti kot občine so kljub vsemu zaznale potrebo po kvalitetnejšem odločanju, ki lahko prihaja le od ljudi k tistim, ki odločajo in ne obratno.

Pri nas smo napravili prvi korak,ko smo leta 2012 z anketo ugotavljali   katere pomanjkljivosti v delovanju krajevne skupnosti zaznavate in katere investicije iz proračunske kategorije  Načrt razvojnih programov (NRP)  so za vas prioritetne. Te smo navedli v sklepih zbora leta 2012, 2013 in 2015. Občina je realizirala v tem štiriletnem obdobju enega: izgradnjo dodatnih štirih oddelkov vrtca in delno drugega -  2. etapo kanalizacije Sp.Škofije, kjer pa manjka še izgradnja 3.etape Sp. Škofij. Ostale investicije, ki ste jih  v anketi izpostavili: izgradnja nove  šole, kanalizacija  na Zg. Škofijah  in ostalih vaseh ter zaselkih, ureditev vodne oskrbe, cesta Škofije –Tinjan, ukrepi umirjanja prometa v celotni KS, pa se ne premaknejo.

Poleg   večjih investicij je še veliko manšjih ali večjih prepotrebnih  izboljšav na obstoječi infrastruklturi, okolju, varnosti in urejenosti kraja  ter splošnega družbenega standarda. Mednje lahko prištejemo tudi potrebo po zdravstveni ambulanti v našem kraju.

Sicer pa vse našteto krajani v ožjih delih  KS sami najbolje  zaznavate. Zato smo se na seji sveta KS soglasno  odločili, da se obrnemo neposredno na vas in prosimo, da do 30. septembra letos  pošljete svoje predloge (lahko tudi skupinsko) za naslednje:

- kje so potrebne izboljšave, vzdrževanja (tekoče in investicijsko), katere storitve pogrešate, katere  družbene dejavnosti v letu 2017 bi potrebovale podporo in kaj so po vašem mnenju še potrebe skupnosti?

- predloge za prioritete Načrta investicijskih vlaganj v večje projekte, ki sem jih  omenil že  v drugem odstavku

Vse vaše predloge bomo v  KS obdelali in jih v okviru prizadevanj za participatorni ali soodločevalski občinski proračun posredovali občini. Finančni prispevek  KS Škofije v skupni občinski proračun ni majhen in zanemarljiv. Čas je, da za naš prispevek vanj zahtevamo  tudi vsakoletno pregledno  vračilo dela teh sredstev v izboljšanje naših življenskih pogojev in ne le  v ožjem mestnem delu naše občine.

Škofije, 15.september 2016                                                                         Predsednik sveta KS                                                                                                                                                       Edmond Gašpar

Prosim da obrnete list in izpolnjeno tabelo vrnete v poštni nabiralnik KS do 30.septembra ali pa predate v namenski zbiralnik v slaščičarni Renata v pritljičju Zadružnega doma!        

Deli: