Naraščajoči infrastrukturni problemi so posledica skopo odmerjenega denarja za KS

zbor 2016

Včeraj je bil v dvorani zadružnega doma letni zbor krajanov, ki redno poteka že od leta 2012. Škofije so tako edina krajevna skupnost od 22 KS v občini, na katerem svet KS  krajanom neposredno predstavi svoje delo v tekočem letu in jih povabi k soodločanju o pomembnejših zadevah celotne skupnosti. To je tudi priložnost, da krajani povedo svoja mnenja in dajejo pobude oziroma dobijo od predstavnikov sveta in občine tudi konkretne odgovore.

Na zboru je bilo prisotnih več kot 100 krajanov in številni predstavniki občine: podžupan Peter Bolčič, svetovalec župana Dejan Škerlič, načelnica UJGSP Nataša Likar, načelnik Urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec, načelnik urada za okolje in prostor Georgi Bangiev, predstojnik službe za krajevne skupnosti Zdenko Ferletič, predstojnica urada za splošne zadeve Alenka Plahuta in Tina Saražin iz piar službe. V treh urah so zbrani dobili veliko informacij, predstavljeni so bili številni pereči problemi KS in vprašanja, vendar predstavniki občine, ki je pristojna za njihovo reševanje, krajanom niso dali nobenih pojasnil. K besedi se je prijavil le Peter Bolčič, ki je med drugim opravič odsotnost župana zaradi bolezni.

Zbor je izglasoval vse predlagane sklepe.

Na pobudo Maksa Turščaka je bil dnevni red razširjen s pobudo o nezaupnici predsedniku sveta, ki jo je podala skupina krajanov, zbranih okoli svetnikov Milana Markočiča, Rina Hrvatina in krajana Gregorja Žigona. Zbor sicer nima teh pristojnosti, vendar je glasovanje pokazalo, da večina prisotnih podpira dosedanje delo predsednika.

Vsebine zbora bomo predstavili v več delih.

Naj začnemo s aktivnostmi sveta KS in vodstva v tem mandatu  do  oktobra 2016:

  • skupno 20 rednih sej in 13 korespondenčnih sej
  • Sprejetih 245 sklepov od katerih je večina v pristojnosti KS tudi realiziranih.
  • Nerealiziranih pa žal ostaja večina sklepov  v pristojnosti (in zakonski obvezi) občine. Tovrstni sklepi so po sejah posredovani ustreznim občinskim organom, na katere pogosto sploh ni odziva..
  • Preglednica  sklepov in pobud in niihova realizacija   je javno objavljen na internetni strani.
  • V 2016 opravljeni sestanki z načelniki obč.uradov: SIS (izgradnja kanalizacije), UJGSP (prometna in cestna problematika), UN (nepremičnine, upravljanje,slabo stanje nekaterih obč.nepremičnin), UOP (OPPN Fortezza), vodstvom Komunale/Marjetice
  • Opravljenih več  terenskih ogledov s Komunalo/Marjetico,CPK(Elerji), Isan d.o.o.(kanalizacija 2.Škofije), operativci UJGSP (intervencije na cestah, zarisi)
  • Nekatere pobude in vprašanja naše KS  so bili posredovani tudi članom občinskega sveta. Običajno se nanje odzovejo člani opozicije v obliki postavljanja svetniških vprašanj. Članica sveta Vlasta Vežnaver se je udeležila le ene seje sveta KS,  na občinskem svetu javno ne zastopa stališč naše KS. Nekatere informacije, ki se tičejo KS Škofije je moralo vodstvo pridobiti z zahtevkom po informaciji javnega značaja.
  • Ta  komunikacijski šum skromno reševanje perečih  komunalnih problemov pojasnjujejo tudi številke :

 

Porazdelitev investicijskih sredstev MOK za 2016

   

Območja MOK

Število prebivalcev

Procent (%)prebivalstva

Invest. sredstva v mio EUR

Procent (%) invest. sredstev

Invest. sredstva na prebivalca v EUR

Mestno področje

 

22.300

46

16,61

91,7

745

Ostale primestne in zaledne KS

 

26.000

54

1,51

8,3

58

Skupaj MOK

 

48.300

100

18,12

100

375

 

Številke kažejo, da so za vse zaledne KS v letošnjem letu v občinskem proračunu namenili samo 1,5 milijona evrov oziroma samo 8,3 odstotka od vseh načrtovanih investicijskih sredstev. Ker ni denarja,  v zalednih KS letos ni investicij, zelo malo pa jih je bilo tudi v preteklih letih. Iz tako porazdeljenih sredstev proračuna je tudi jasen odgovor, zakaj se problemi na področju infrastrukture kopičijo.

Deli: