Narečni večer na Elerjih

HOMO H JELARJAN

Elerji se s svojega pobočja nad Spodnjimi Škofijami razgledujejo daleč na okrog po naši lepi pokrajini. Nekako odmaknjeno in samosvoje živijo v soseščini nekdaj živih in bogatih kamnolomov, ki so nekoč tukajšnjim rodovom dajali trdi kruh.

V četrtek, 22. septembra, so Elerci, številni krajani škofijske KS ter gostje od drugod doživeli zanimiv kulturni večer v znanem SONČKU nad vasjo. Organizacijo in celoten program so v sodelovanju s krajani pripravili in izvedli članice ter člani škofijskega KD Istrski grmič.

Zgodovino Elerjev in celotnega tega območja je živo predstavil Leander Cunja, domačin Pavel Eler pa je zajemal iz izročila svojih prednikov. Že pred prireditvijo so mnogi udeleženci pod vostvom Leandra Cunja obiskali elerski Kaštelir. Ker je bil poudarek prireditve na predstavitvi narečja, so tako izzvenele pripovedi nastopajočih in zaigrani prizor, ki so ga predstavile  Valmarinke Anica Vitez, Anica Kocjančič in Mirjana Bratuž. Doživeto so prikazale težko življenje nekdanjih žena kamnosekov, avtorica narečnega besedila je Vlasta Jerman. Dogajanje so s prisrčnim uvodnim pozdravom v narečju popestrili šestošolci in domačin, devetošolec Alex Štemberger ter mlada harmonikarja Gregor Ahlin in Enej Perič, vsi učenci škofijske osnovne šole. K takemu večeru sodi tudi pogostitev, prijetno kramljanje in podoživljanje dogodka. 

KD Istrski grmič je v zadnjih nekaj letih priredilo že pet narečnih večerov po vaseh KS Škofije. Današnji prebivalci na takih dogodkih radi prisluhnejo govorici tukajšnjih prednikov.

 

 

 

Vera Vezovnik

Fotogalerija

Deli: