"Nekaj je treba spremeniti, če želimo boljši svet zapustiti"

Darko Nikolovski
 

Mnogi mislijo, da so proslave v spomin dogodkom iz preteklosti, zlasti iz narodno osvobodilne vojne, namenjene starejšim. Tistim, ki so v tistih časih živeli ali njihovim potomcem. A to seveda ne drži. Prav iz zgodovine namreč narod črpa svojo samozavest in identiteto, zato je negovanje in predajanje vrednot, kot so solidarnost, tovarištvo, pogum, srčnost in pravičnost iz generacije v generacijo pravzaprav pogoj za preživetje. Naloga staršev, da jih predajajo svojim otrokom.

Voditelj sobotne prireditve raper Darko Nikolovski je primer, da ne starost, ne glasbeni okus niti kakšna druga profesionalna ali osebna usmeritev ni ovira, da ne bi navdiha črpal iz časov upora in borbe za svobodo ter to z zanosom in pogumom razdajal obiskovalcem različnih prireditev, gledalcem filmov in poslušalcem.

Darko Nikolovski je raper, ki je svojo glasbeno pot začel v ekipi Nedotakljivi (takrat Nikolovski, Murat, Jose in DJ Maestro). Bil je del kolektiva Radyoyo in skupaj z Muratom sovoditelj hip hop dela radijske odaje. Izdal je prvo vseslovensko hiphop kompilacijo "5 Minutes Of Fame - Za Narodov Blagor”. Potem je ustanovil svojo produkcijsko skupino Sami Norci in piše, poje ter izdaja samostojne plošče.

Darkova ustvarjalnost pa je ubrala še druge poti. Leta 2011 je posnel, režiral in odigral kratki igrani film o Karlu Destovniku - Kajuhu, našem najbolj znanem partizanskem pesniku, ki je umrl februarja 1944, star komaj 22 let.

Potem je ustvaril celovečerni film, temelječ na resničnih dogodkih, o šestih celjskih aktivistih, ki so decembra 1944 iz zloglasnega gestapovskega zapora Stari pisker brez enega samega strela osvobodili 127 zapornikov. Naslov Stari pisker s podnaslovom “Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, nima prihodnosti”. In pesem, s katero največkrat nastopa na prireditvah, skupaj s Kombinatkami ali Partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič, je Partizan iz tega filma.

Ker na Škofijah praznujemo 75-letnico od ustanovitve prvega odbora OF, naj zapišemo še misel Nikolovskega o tem, kaj je zanj 27. april: “27. april je za nekatere dan upora, zame pa dan sloge - kajti na ta dan se je večina takratnih političnih strank združila v eno organizacijo, saj so se zavedali, da je hudič vzel šalo. Takšne politične odgovornosti nam danes primanjkuje.”

Pesem Partizan bomo slišali v soboto, zato objavljamo besedilo druge, prav tako angažirane.     

Neki se mora spremenit,

če želimo boljši svet zapustit!

Ne bo sprememb,

če jih bomo čakal.

Zmagala bo laž,

če bomo molčal!

Neki se mora spremenit,

če si res želimo boljši svet zgradit!

Na dolgi rok,

vzam´mo zalet,

za smeh otrok,

za boljši svet!

 

Fotogalerija

Deli: