Neukrepanje občine spodbuja konflikte

Konflikt Šturman

Zgodilo se je pred mesecem dni (12.8.). Marina Kokolj se je po javni dovozni poti na Sp. Škofijah zvečer vračala domov. Tam je bila kot že tolikokrat ovira in prosila je soseda Zdenka Šturmana, ki pot zalaga z odpadki, da jo umakne. Nazaj je dobila zmerljivke, zato je stopila iz avtomobila, da oviro umakne. V tem trenutku je planil nanjo, jo udaril in podrl na tla. Uspela je odtipkat številko 113, potem pa je njen telefon že letel v grmovje, očala so bila zlomljena. V tistem se je na kolesu pripeljala hči in poskušala pomagati mami, a je tudi ona doživela fizični napad. Na pomoč je prišel drugi sosed, kmalu sta pripeljala policijska avtomobila in groze je bilo konec.

Potem, ko je policija opravila delo, sta napadeni ženski odšli na urgenco, policija je še v naslednjih dneh opravljala razgovore, vložen je bil predlog za kazenski pregon in o vsem je bila obveščena KS Škofije. Njena družina in sosedje pa se počutijo še bolj ogroženi, saj odgovorni že leta ne poskrbijo za ureditev razmer na občinskih parcelah. Verbalno nasilje pa je zdaj preraslo celo v fizičnega.

Predsednik sveta KS Edmond Gašpar je na razmere v tem delu Sp. Škofij že večkrat opozoril vodstvo občine, saj neukrepanje spodbuja konfliktne situacije in nasilje. Po opisanem incidentu je ponovno pisal direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in županu s pobudo o nujnem sestanku med prebivalci tega območja, predstavniki KS in lastnikom MOK, a kljub urgenci odgovorov in ukrepov ni.

Problemi v centru Škofij se namreč kopičijo tudi na bivšem balinišču, saj sosede motijo večerne zabave v nelegalnem objektu, zaradi agresivnosti tudi ni prišlo do zarisa parkirišč.

V pismu je med drugim opisal težko situacijo, ki kliče po ukrepih:

»Zadnji neljubi dogodek, ki je iz verbalnega nasilja prerasel v fizični napad na sosedo, se je zgodil dne 12. 8. 2019. G. Šturman, ki zaseda zanemarjeno in preraščeno  občinsko parcelo z nevarnimi kosovnimi odpadki, si poleg vaše parcele prilašča tudi obe dostopni poti ob tej parceli, ki ju uporabljajo njegovi sosedje za dostop do svojih domov. Po nedavnem čiščenju njegovega dvorišča, ki ga je na osnovi inšpekcijskega postopka in odločbe o izvršbi izvedla Marjetica, za to krivi sosede in KS. Njegov srd je zdaj prerasel v fizično nasilje, saj se je polotil s pestmi sosede in njene hčere, ki ji pripisuje krivdo za poseg Marjetice. O napadu obstaja zapisnik o intervenciji Policije. Obe napadeni sta bili po napadu na urgentni zdravniški oskrbi.

Pred tem se je zgodil še en neljubi dogodek, ob nameravanem izrisu parkirišča na občinski parceli št…, ki ima status javnega dobra. Krajan mejaš na to parcelo, ki si prilašča del te parcele pred svojim vhodom in nelegalno verando, je v prisotnosti izvajalcev izrekel grožnjo po življenju  predsedniku sveta KS. S tem je bil seznanjen tudi župan, ki je obljubil ukrepanje -  zaris parkirišča, po potrebi s prisotnostjo redarstva ali policije. Po več kot dveh mescih tega zarisa še vedno ni. Tudi to je v določeni meri razlog za konfliktno situacijo na poteh ob Šturmanovi in občinski parceli, saj bi kateri od koristnikov teh dveh poti rade volje parkirali vozila na urejenem parkirišču, kot pa iritirali nestrpnega in nasilnega soseda.

Vljudno prosimo,  da prioritetno pristopite k vzpostavitvi reda na vaših parcelah, saj ravno ne ukrepanje daje vetra v jadra objestnosti posameznikom, ki smatrajo, da jim je vse dovoljeno tudi na tuji lastnini, kar se širi v širše okolje in v takšni meri, da je prišlo že do (upajmo, de ne ponovljivega ) fizičnega napada.

Ponovno predlagamo urgentni sestanek na sedežu KS na katerem bi predstavnik občine  vsemi zainteresiranim zagotovil ureditev razmer za varno in strpno sobivanje v okolišu, kjer se trenutno razrašča nasilje.

Hvala za hiter in konstruktiven odziv«.

Do danes občina na dopise in urgence ni reagirala. O tem bo v četrtek na seji razpravljal svet KS, kamor je povabljeno vodstvo občine.

 

Dve fotografije iz zadnje strani prikazujeta naloženo občinsko parcelo

Fotogalerija

Deli: