Nova šola je nujna za zdravje otrok in Škofij

29. seja sveta

Svetk KS Škofije je v četrtek problematiko glede osnovne šole Škofije obravnaval na pobudo civilne iniciative ŠPET – Krajani za napredno KS Škofije, ki namesto energetske sanacije zahteva gradnjo nove šole. Razprava je bila na trenutke dokaj burna, zlasti zaradi vztrajnih poskusov svetnikov Milana Markočiča in Rina Hrvatina, da zagovarjata županovo odločitev in ne zastopata interesov krajanov, za kar sta bila izvoljena. Ker sta bila pri tem osameljena, sta sejo zapustila predčasno.

Predsednik sveta Edmond Gašpar je najprej povzel nekaj pomembnih kronoloških dogodkov od leta 2007, ko je je tako vodstvo šole kot občine ugotavljalo veliko dotrajanost objekta. V stenah je bila vlaga in gniloba, dotrajane vse napeljave, streha je puščala na mnogih koncih, nujno bi bilo treba sanirati vodovodno in sanitarno ter električno napeljavo...Zapisi o problemih objekta so bili vsako leto hujši, denarja za sanacijo iz občine pa ni bilo. Potem  se je pred volitvami (zaradi Ankarana šele 2011) leta 2010 s sklepom mestnega sveta v občinskem finančnem načrtu - proračunu odločilo da se v letih 2011 in 2012 gradi nova šola. Izdelal se je že projekt nove šole. Vendar tudi iz tega ni bilo nič, razen obljube župana pred volitvami 2011 in ponovljene obljube na otvoritvi prizidka vrtca tik pred volitvami 2014, da nova šola bo.

Po več kot 10 letih neukrepanja, ko so morali naši otroci hoditi v tako dotrajano in zdravju nevarno šolo, pa zdaj ta dotrajan objekt želi župan zgolj energetsko sanirati. Informacije staršem tik pred začetkom posega so bile za starše in druge krajane kaplja čez rob, je povedal predstavnik civilne iniciative Alan Radin. Predstavil je njihovo delovanje od konca februarja do zdaj, ko so pod peticijo z zahtevo za novo šolo zbrali že skoraj 600 podpisov. Z aktivnostmi bodo nadaljevali in krajanom na zboru v torek, ki je bil sklican na njihovo pobudo, predstavili vse razsežnosti problema predvidene sanacije in ne novogradnje. Predstavili bodo tudi svoje videnje rešitve.

Udeleženci seje iz vrst staršev in starih staršev so nizali svoje slabe izkušnje s šolo, poudarjali odsotnost komunikacije in informiranja, celo ignoriranja s strani vodstva občine ter tudi ravnateljice. Kot pri lokaciji ambulante bi namreč občina morala sodelovati s svetom KS in krajani, saj se take stvari delajo s sodelovanjem in ne s samovoljo in diktatom. Kot bil bil del občinske administracije, pa je nastopal Milan Markočič, kar mu je odločno povedal Milan Vergan. Poudaril je, da je bila šola zgrajena s samoprispevkom in je skrajni čas, da Škofije iz proračunskih sredstev, kamor prispevajo denar, končno dobijo sodobno šolo. Nanizal je kar nekaj primerov, ko je bilo treba stare objekte porušiti, ker so bile v njih bakterije, trosi, glivice in zgraditi nove, saj teh problemov  z delnimi sanacijami  ni mogoče odpraviti. Zaradi zdravja otrok moramo dobiti novo šolo, je dejal.

Prisotni so mu pritegnili in med drugim Rina Hrvatina pozvali, naj preneha blatiti sokrajane preko FB profila Vaška skupnost, ki nikakor ne predstavlja prebivalcev Zg. Škofij. Slišati je bilo, da je župan na Škofijah postavil tri šerife: omenjena dva na Zg. in Sp.Škofijah ter Maksa Turščaka na Elerjih. A ljudje so jih spregledali in hočejo, da nehajo delati razdor in onemogočati delo vodstva sveta  in ostalih članov.

Razšli so se z dogovorom o polni udeležbi na zboru krajanov, na katerem bo oblikovano stališče glede osnovne šole.

 

Deli: