Obala kot vedno navdušila

MePZ Obala

V petek zvečer je bil v dvorani Hermana Pečariča letni koncert Mešanega pevskega zbora Obala Koper, katerega zborovodja je Andrej Makor. Številno občinstvo je navdušeno prisluhnilo enemu najboljših zborov pri nas in pri delu sledilo mlademu, a že nadvse uspešnemo krajanu Andreju.

Letni koncert je potekal pod naslovom Sredi moj 'ga srca in s sporočilom, da je sredi srca prostor za veliko lepega… za domoljubje, ljubezen in za pesem: Srečka Kosovela, za številne ljudske pesmi, za Večerni zvon Antona Medveda in Pojdem Toneta Kuntnerja ter mnoge druge številnih skladateljev.  Reference zbora in zborevodje kažejo, zakaj je ob njihovih nastopih vedno prisotno navdušenje. 

Mešani pevski zbor Obala Koper je bil ustanovljen leta 1977 in že več kot 40 let predstavlja enega vidnejših zborovskih sestavov na Primorskem. V tem času se je v njem zvrstilo preko 300 pevk in pevcev, saj se neprestano pomlajuje in ohranja začetno energijo. Da je tako, priča tudi organizacija mednarodnega zborovskega festivala v Kopru, bienalnega pevskega dogodka, ki je že postal stalnica mestnega kulturnega utripa. Zbor je deloval pod umetniškim vodstvom Mirka Slosarja, Walterja Lo Nigra, Ambroža Čopija, Maje Cilenšek, Sebastjana Vrhovnika, s septembrom 2017 pa je pred pevce stopil priznani slovenski skladatelj Andrej Makor. Aprila 2012 je sestav osvojil že dvanajsto zlato plaketo na državnem zborovskem tekmovanju »Naša pesem«. Pevke in pevci radi poudarijo, da so še posebej ponosni, ko njihovo kakovost s prvim mestom in zlatimi odličji potrdijo v tujini. V zadnjih letih je tako bilo v Italiji (Rimini, 2008, »C. A. Seghizzi«, 2011), na Nizozemskem (2006), v Nemčiji (Miltenberg, 2010) ter Bosni in Hercegovini (Prijedor, 2014). Priznanja dokazujejo kakovostno rast zbora, ki sooblikuje številne prireditve v domačem okolju in državne prireditve nacionalnega pomena. Pevci z veseljem sodelujejo z drugimi zbori, orkestri in organizacijami, z naročili novitet pa aktivno vzpodbujajo ustvarjanje mlade slovenske skladateljske generacije. 

Andrej Makor (1987) prihaja iz Zgornjih Škofij. Svojo glasbeno pot je pričel z učenjem klavirja v razredu prof. Selme Chicco na Glasbeni šoli Koper. Po končani umetniški gimnaziji v Kopru je študij glasbe nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tu je diplomiral najprej iz glasbene pedagogike pod mentorstvom zaslužnega prof. dr. Primoža Kureta, nato pa še iz kompozicije pri prof. Janiju Golobu in iz solo petja v razredu prof. Pije Brodnik. Andrej je tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade za skladateljski opus. Svoje znanje je nadgrajeval na magistrskem študiju iz kompozicije na državnem konservatoriju za glasbo v Padovi, pri prof. Giovanniju Bonatu. Magistrski študij je zaključil z odliko (summa cum laude), julija 2017. 

Ob koncu leta 2016 je JSKD Republike Slovenije, Andreju Makorju podelil Zlati znak za vrhunske in izstopajoče dosežke na področju umetnosti (glasbe) tako doma kot tudi v tujini. 

Andrej Makor je v dosedanjih letih svojega glasbenega ustvarjanja prejel številne nagrade in priznanja – bodisi kot pevec solist bodisi kot skladatelj. Kot solist je leta 2006 na državnem tekmovanju TEMSIG v Mariboru prejel srebrno plaketo, na regijskem tekmovanju leta 2010 pa 1. mesto, zlato priznanje in posebno nagrado. Leta 2012 je na mednarodnem pevskem tekmovanju v Trevisu (IT) prejel 3. nagrado in 1. mesto v kategoriji. V vlogi solista je nastopal s pianistom Charlesom Spencerjem, v programu Glasbene mladine ljubljanske Mladi mladim, v koncertnem ciklu Mladi virtuozi, v abonmaju Imago sloveniae, v operi Orfej C. Monteverdija (Apolon), v operi Ogoljufani sodnik C. W. Glucka (glavna vloga - sodnik), v operi La Karneroika D. A. Pia (Illo), v kantati Ovidijeva posljednja noć u Rimu H. Pettana in v Messe solennelle de Santa Cecilia C. Gounoda. Sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, zavodom Bunker in s Komornim zborom RTV Slovenija. Pevsko se je izpopolnjeval na seminarjih pri Christini Pollerus, Alfredu Burgstallerju, Marjani Lipovšek, Bernardi Fink in Sabini Cvilak.

 

 

Fotogalerija

Deli: