Občinski svet zavrnil amandma za kanalizacijo na Škofijah

Kanalizacija Zg. Škofije

Decembra je občinski svet MOK sprejel proračun za leto 2017. V njem ni že dolgo načrtovanega nadaljevanja naložbe v kanalizacijo Zg. Škofije, ki bi po preteklih, tudi lanskih sprejetih načrtih razvojnih programov letos morala znašati 1,85 milijona evrov.  Izpadla je tudi izgradnja načrtovane kanalizacije v Dekanih, skupna projektna vrednost obeh izpadlih naložb je nekaj manj kot 5 milijonov evrov. Medtem, ko se je občinski svet odločil, da v proračunu denarja ne nameni osnovnemu standardu v zalednih KS, pa je potrdil nadstandardne projekte kot so dvigalo na Markovec v skupni vrednosti 6 milijonov evrov.

To se je zgodilo kljub temu, da je občinska svetnica Polka Boškovič vložila amandma in v njem predlagala, da se MOK odreče nakupu Hotela Koper in denar nameni za pospešeno izgradnjo kanalizacijskega omrežja na Škofijah, za katero je že izdano gradbeno dovoljenje. Za njen predlog so glasovali svetniki Združene levice in Olga Franca, vsi ostali so bili proti, tudi svetnica iz Škofij.

Predlog Polke Boškovič objavljamo v celoloti:

Predlog proračuna MO Koper za leto 2017

Dopolnilo 1: V posebnem delu proračuna se v oddelku 4 – »Skupne administrativne službe in splošne javne storitve« v celoti črta postavka 2417: »Nakup poslovnih prostorov«. Sredstva v višini 2.775 mio evrov se v celoti prenesejo v oddelek 15: »Varovanje okolja in naravne dediščine« na postavko 2441: »Sofinanciranje izgradnje kanalizacije« -  za pospešeno gradnjo kanalizacijskega omrežja na Škofijah.

Obrazložitev: Nakup Hotela Koper je za poznavalce lokalne samouprave neprimerna dejavnost občine. Upravljanje z gospodarskimi družbami in njihovi nakupi ne spadajo med njene osnovne naloge. Vedeti je treba, da bo potrebno v obnovo hotela vložili še najmanj enkrat toliko denarja, za kolikor naj bi ga kupili. In tudi potem bi za upravljanje z njim morali z javnim razpisom poiskati koncesionarja oziroma upravitelja, saj občina nima zakonske podlage za ukvarjanje z tako dejavnostjo. Zadeva je toliko bolj v nebo vpijoča, ker vemo, da na objektu kot občina nimamo predkupne pravice v celoti. Javnost pa ve, da je drug ponudnik ponudil 400.000 evrov višjo kupnino. Gre torej zgolj za to, da se v proračunu rezervira nek denar in se ga parkira na račun, ki se bo spraznil prihodnje leto, ko so volitve.

Kar pa se tiče namena, kamor predlagam, da preusmerimo teh 2,775 milijona evrov, pa gre za realno potrebo ljudi na Škofijah in predolgo neuresničeno obljubo občine.  Komunalna opremljenost nedvomno sodi med temeljne naloge lokalne samouprave. Glede na to, da ima projekt kanalizacije na Škofijah že izdano in veljavno gradbeno dovoljenje, predlagam, da denar vložimo v čim prejšnjo in pospešeno izgradnjo kanalizacijskega omrežja v tem naselju koprske občine, ki se razvija in širi izjemno hitro.  

Deli: