Obvestilo predsednika ob škodnem dogodku na pokopališču Škofije

neurje pokopališče

Orkanski veter je 28. junija izruval in zlomil tri ciprese na starem delu pokopališča Škofije, ki so poškodovale nekaj nagrobnih spomenikov. Ukrepati smo začeli takoj zjutraj naslednji dan, vendar bo zaradi prezasedenosti izvajalcev, ki odstranjujejo najhujše posledice ujme v občini, odstranitev dreves in čiščenje pokopališča steklo šele v torek 4. julija. KS bo skupaj z MOK poskrbela za ureditev javne površine ter foto dokumentirala stanje poškodovanih grobov. Najemniki bodo pisno obveščeni o nastali škodi .

Ker zavarovanje odgovornosti upravljanja javne površine ne obstaja, ni verjetnosti, da bi se iz javnih sredstev krila škoda, ki je nastala  na zasebni lastnini zaradi višje sile.

Ker nas večina ne razmišlja o možnosti takšnih dogodkov,  se običajno tudi ne odločamo za zavarovanje nagrobnega spomenika. Nekatere zavarovalnice nudijo zavarovanja grobov, ki bi v prihodnje lahko povrnila nastalo škodo ob izjemnih dogodkih. Ker so ciprese na starih pokopališčih dediščina, ki predstavlja ob vse pogostejšemu burnemu vremenskemu dogajanju  tudi v bodoče morebitno grožnjo, svetujemo vsem najemnikom grobnih mest, da si poiščejo možnost zavarovanja.V primeru, da za to potrebujete pomoč, vam bo tajništvo posredovalo dodatne informacije.

Deli: