Pobuda o ambulanti in zamrznitvi prodaje

svet 14.4.

Na sinočnji seji je svet KS Škofije med drugim sprejel dva konstruktivna sklepa, ki ju bo kot pobudi posredoval vodstvu MOK. 

Prvi je, da na predlog svetnice Nataše Zerbo poda pobudo Mestni občini Koper, da se na Sp. Škofijah ustanovi ambulanta družinske medicine.   

KS Škofije s 3.300 prebivalci, med katerimi je okli 500 ljudi v tretjem življenjskem obdobju, potrebuje možnost normalne dosegljivosti zdravniških storitev. Zaradi velikosti teritorija KS in razpršene poseljenosti ter ob omejenem delovanju javnega transporta, je mnogim krajanom otežena dostopnost do ambulante v Kopru. KS Škofije se bo tudi v prihodnosti pospešeno poseljevala, kar pomeni čedalje večjo populacijo kraja. Zato so svetniki prepričani, da je družinska ambulanta že s sedanjim številom prebivalcev tudi ekonomsko upravičena. Na Škofijah je že lekarna, kar pomeni, da je poskrbljeno tudi za podporo ambulanti. Občina ima v območju centralnih dejavnosti nekaj nepremičnin, ki jih trenutno trži in bi se jih z minimalnimi vložki dalo preurediti v zdravstveno ambulanto. 

Drugi sklep je pobuda MOK za zamrznitev prodaje stvarnega premoženja – nepremičnin na področju KS Škofije in namenski porabi teh proračunskih prihodkov. Pobuda ima dva dela: 

Prvi je, da Svet KS daje Mestni občini Koper pobudo o zamrznitvi prodaje stvarnega premoženja (nepremičnin) do sprejetja Občinskega prostorskega načrta (OPN) in nove opredelitve urbanističnega reda na celem območju KS Škofije. 

Drugi del pobude pa je, da se izkupiček iz prodaje parcel z območja KS Škofije knjigovodsko vodi na ločenem podračunu MOK ter da se vsaj 60% realizirane prodajne vrednosti vrne v KS v obliki sredstev za investicije in investicijskega o vzdrževanja komunalne opreme. 

Gre za to, da je v letošnjem proračunu MOK predvidena prodaja približno 400 parcel iz KS Škofije, kar lahko oteži načrtovanje prostorske ureditve krajev, hkrati pa bi bilo prav, da se del denarja vrne in se ga nameni za nujne investicije. 

Pobuda bo posredovana vsem pristojnim.

 

 

Deli: