Pogodba za Vaško hišo

Vaška hiša

Lani novembra je bila podpisana Pogodba o najemu nepremičnine med Mestno občino Koper in novonastalim Kulturnim, športnim društvom Zg. Škofije (zastopa ga predsednik Rino Hrvatin), ki se nanaša na Vaško hišo. To se je zgodilo potem, ko je MOK iz nepojasnjenih in nerazumljivih razlogov Vaško hišo odvzela iz upravljanja krajevne skupnosti. Svet KS je spomladi lani ob začetku svojega delovanja pripravil vse potrebne akte za ureditev transparentnega poslovanja in upravljanja Vaške hiše, ko naj bi se udejanjili, pa so se začeli problemi. S pogodbo med MOK in društvom pa je iz javnega prešla v zasebno upravljanje.

Rino Hrvatin, ki je tudi krajevni svetnik,  je na marčevsko sejo sveta KS podal pobudo za obravnavo poslovanja Vaške hiše  v letih 2010 do 2015 in zahteval od KS po njegovih izračunih vračilo presežka prihodkov nad odhodki . Zavrnil je namreč  verodostojnost knjigovodskih izpisov prihodkov in odhodkov iz računovodstva.

Svetniki pobude niso podprli, dogodki so nastali v prejšnjem mandatu, podatki računovodstva so uradni, podkrepljeni z dokumenti in zaključni računi poslovanja občine so bili za vsa leta sprejeti. So se pa odločili, da pogodbo za oddajo vaške hiše, ki je bila dolga leta edina investicija v krajevno skupnost, javno objavijo.  To je namreč v javnem interesu krajanov in občanov . Tudi zato, ker mora najemnik na podlagi predhodnega soglasja MOK zagotoviti brezplačno uporabo nepremičnine tudi drugim društvom v KS Škofije.

Čeprav gre za javni dokument, ga je morala KS pridobiti preko informacijskega pooblaščenca.  

V rubriki Za krajane pod naslovom "Uporabne informacije".

http://www.ks-skofije.si/docs/2016/04/56fe399c_pogodbaonajemuvh0001.pdf

Deli: