Pohod do pomnikov zgodovine

pohod krajevni praznik

Ob 76. obletnici ustanovitve prvega odbora OF v slovenski Istri je potekal tradicionalni pohod od Škofij do Urbancev, Plavij in nazaj do Škofij. Pot se je kot vsako leto začela pred spomenikom, ki so ga krajani postavili v veliki meri s prostovoljniom delom. Nastal je po idejnem načrtu Zvesta Apollonia in arhitekta Vladimirja Vremca, gradbeni odbor pa je vodil pred dnevi prezgodaj preminul Herkul Jerman. Otvoritev spomenika je bila 1985. O tem je spregovoril predsednik krajevne organizacije organizacijo Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Vladimir Tul.

Pohodniki so se ustavili na vseh pomembnih zgodovinskih točkah, obeležjih in pomnikih pomembnih dogodkov. Na Urbancih je zbrane nagovoril Bojan Rovšek, ki je pohod tudi vodil. Pri Jamškovi hiši je bil recital Hermine Valenčič in Loredane Hrvatin iz Istrskega grmiča.

Po dobrih treh urah so pohodniki dopoldanski del del praznika sklenili v avli zadružnega doma ob toplem čaju. Nagovorila sta ju Vladimir Tul in Edmond Gašpar, kot vso pot jih je pri druženju pospremil mladi harmonikaš iz Bertokov Gašper.

Fotogalerija

Deli: