Pomembne zadeve za KS potrebujejo skupne odločitve

OŠ Škofije

Danes ob 19. uri bo 29. seja sveta KS Škofije, ki bo obravnavala dve točki dnevnega reda:  informacijo o vzpostavitvi ambulante splošne medicine na Škofijah  in  informacijo o pripravah na energetsko sanacijo osnovne šole ter peticiji civilne iniciative ŠPET. Na pobudo Špeta je zaradi šole v torek ob 19. uri sklican zbor krajanov, župan pa je za sredo sklical zbor občanov. Predsednik sveta se je na krajane v vabilu na zbor obrnil z naslednjim nagovorom:

Spoštovana krajanka, spoštovani krajan!

V sredo ste domov dobili vabilo na zbor občanov župana Borisa Popoviča, danes je pred vami vabilo za zbor krajanov, ki ga sklicujem kot predsednik sveta KS Škofije. Verjetno se sprašujete, kaj to pomeni in zakaj bi bilo treba iti na dva zbora s približno isto vsebino.

Konec februarja je v naši krajevni skupnosti začela delovati Civilna iniciativa ŠPET – Krajani za napredno KS Škofije. Spodbudilo jih je dogajanje okoli osnovne šole, ko se bo namesto gradnje dolga leta obljubljene in prepotrebne  nove šole, začela zgolj njena sanacija. Napisali so peticijo za izgradnjo nove šole na Škofijah, ki jo dnevno podpisujejo številni krajani. Danes jih je že čez 400.

CI ŠPET zahteva zgolj to, kar je župan obljubljal že pred desetimi leti in je bil za novo šolo leta 2010 izdelan projekt. Iz tega do danes ni bilo nič, čeprav smo krajani že od leta 2012  naša stališča in sklepe večkrat potrdili na svetih in zborih krajanov. Prejšnji teden je CI ŠPET poslala poziv županu in pristojnim na občini, ravnateljici in KS Škofije, da se zaustavi vse postopke vezane na energetsko sanacijo dotrajane Osnovne šole Škofije. Menijo , da energetska sanacija ni rešitev, ker ne rešuje prostorske in varnostne problematike naših šolskih otrok.  Predlagali so, da Svet KS Škofije prednostno in v najkrajšem možnem času skliče zbor krajanov, MOK pa zagotovi primerno udeležbo odgovornih oseb z vsemi pooblastili.

Odgovora od župana ni bilo, zato pa je brez sodelovanja s svetom KS sklical zbor občanov. Zbor občanov po statutu vodi župan ali njegov pooblaščenec, od njega je odvisen potek seje in možnost razprave. V zadnjih letih je bilo kar nekaj takih primerov, zadnji predlani v Hrvatinih, ko je civilna iniciativa sklicala svoj zbor krajanov, zato da je lahko prišla do izraza volja krajanov.

V torek je CI ŠPET poslala še en poziv in med drugim zapisala: “… glede na dejstvo, da je na Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije že potekal prvi operativni sestanek o predvidenem poteku gradbenih del  energetske sanacije, vas pozivamo, da nujno  skličete zbor krajanov najkasneje do 3.4.2018. Svoj poziv utemeljujemo tudi s tem, da s strani pristojnih še nismo prejeli nikakršnih informacij zakaj energetska sanacija in ne nova šola, niti odziva na naš dopis vodstvu MOK in ravnateljici OŠ Škofije.”

Na njihov poziv sem se odzval in zato sklicujem zbor krajanov. Na njem si bomo vzeli čas za argumentirano razpravo o nujnosti nove šole, prisluhnili bomo civilni iniciativi in njihovim ugotovitvam, Vam, dragi krajani  in na koncu oblikovali skupno stališče.

Informirali se bomo tudi o dodelitvi zdravstvenega programa Škofijam in prostorskih možnostih za to.

Prijazno vabim na zbor krajanov, saj se moramo o tako pomembnih zadevah skupno odločati.

Edmond Gašpar, predsednik Sveta KS Škofije

Na fotografiji je bivši vhod v šolo, kjer je danes namesto njega in garderobe zaradi pomanjkanja prostora učilnica.

 

 

Fotogalerija

Deli: