Pomen vrednot preteklosti za danes in jutri

Večerna prireditev praznik KS

Slavnostna večerna prireditev ob krajevnem prazniku je ponudila veliko vsebine, zato jo bomo povzeli v več delih. Zlasti si posebno pozornost zaslužijo trije krajani, ki so dobili posebna priznanja KS Škofije. 

Večer se je začel s prihodom praporščakov, ki jih je vodil Bojan Rovšek in napovedal voditelj prireditve Maksim Vergan. Potem so zapeli prisrčni otroci pevskega zbora OŠ Škofije pod vodstvom Valentine Baračič.  

Predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar je o prazniku in prireditvi dejal: 

“Primorska je v prvi polovici prejšnjega stoletja doživljala najhujše obdobje v svoji zgodovini. Po prvi vojni in Rapalski pogodbi je prešla pod Italijo, kjer je bil fašizem že v vzponu. Narodni dom v Tstu je bil požgan leta 1920, fašistične kazenske ekspedicije so po vaseh uničevale šole, delavske in kulturne domove, župnišča. Potem je raznarodovanje postalo sistematično. Slovenščino so ukinili na sodiščih, uradih, javnih napisih in nagrobnikih na pokopališčih, sčasoma so jo prepovedali tudi pri cerkvenem bogoslužju. Razpuščena so bila slovenska društva in knjižnice. 

Zatiranje in nasilje je v naših krajih rodilo upor, prve oborožene in krvave spopade, žrtve. Kot v Marezigah že leta 1921 in v spomin na takrat praznujemo občinski praznik. Dogajanje je prizadelo in dvignilo mlade fante in može, med njimi Oskarja Kovačiča, Pinka Tomažiča in mnoge druge. Ilegalno so se organizirali, izvajali različne protifašistične akcije, se borili za svojo zemljo in pravico, bili zaprti, internirani v taboriščih. Vse do narodnosovobodilne borbe in končno svobode. Vsi je niso dočakali. Pinko Tomažič, po katerem nosi ime tržaški partizanski pevski zbor, je bil aktiven tudi po miljskih hribih, tukaj je pripravljal prvo oboroženo gverilsko enoto, a so ga aretirali. Na drugem tržaškem procesu je bil obsojen na smrt in 15. decembra 1941 so ga na Občinah usmrtili. Torej le nekaj dni potem, ko je bil na Plavjah 1. decembra ustanovljen prvi odbor OF v slovenski Istri. Med ustanovitelji odbora je bil Oskar Kovačič, ki je bil že član Glavnega poveljstva Narodnoosvobodilne vojske in pratizanskih odredov Slovenije. Ujeli so ga 10 dni zatem in ga zaprli. Konca vojne ni dočakal. Oba moža, narodna heroja, in mnogi drugi so dali življenje za svobodo. 

Zato se danes, ko praznujemo krajevni praznik, s ponosom spominjamo teh pogumnih časov in ljudi. Pomembno je, da negujemo vrednote in jih živimo danes ter jutri: strpnost, tovarištvo, mir, antifašizem, sprejemanje različnosti v svetu brez meja. Prav je tudi, da ohranjamo upor v nas, da se odločno zavzemamo za pravičnejši svet, pa naj bo to v kraju, podjetju ali državi. 

Vse našteto smo zaokrožili v današnji prireditvi. Na odru in v dvorani smo združene različne generacije, otroci so naša prihodnost, Tržaški pevski zbor Pinko Tomažič pooseblja vsebino našega praznika. Z nami je Ježkov nagrajenec Mef, brez katerega ne bi imeli vsaj 500 besedil različnih skladb, ne bi imeli benda NOB. 

V tem duhu bodo po mnogih letih podeljena tudi posebna priznanja krajevne skupnosti Škofije trem krajanom, ki s svojo predanostjo, zagnanostjo in vztrajnostjo že leta bogatijo življenje naše skupnosti.”

Fotografije: Alan Radin

 

Fotogalerija

Deli: