Predsednik sveta KS krajanom

zbor 2016

Spoštovane krajanke in krajani!

Nekateri posamezniki naše skupnosti so v dogovoru z občinsko upravo mimo vseh statutarnih določil in pravilnikov delovanja v torek 7. februarja sklicali  nekakšen delni zbor  Zg. Škofij. Čeprav sem prebivalec Zg. Škofij, tako kot večina, vabila nisem dobil, tajništvo krajevne skupnosti pa ga je dobilo zgolj dan prej. »Nenapovedano«  se je tega dogodka udeležil tudi župan Boris Popovič z nekaj sodelavci, ki že dve leti ne odgovarja na posredovana vabila in pobude demokratično izvoljenega sveta KS, ki se ni udeležil zbora vseh krajanov in ne upošteva nujnih prioritetnih naložb v KS, iz katere prihaja v skupni proračun več kot 3 milijone evrov prihodkov.

Zdi se mi potrebno, da se kot predsednik oziroma  prvi med enakimi v svetu KS,  odzovem. Res si ne želim, da bi nas razdvajale izskrivljene resnice, manipulacije, celo laži in bi dopuščali rušenja lokalne samouprave.

Lokalna samouprava je zapisana v ustavi in zakonih, zaradi lokalne samouprave gremo vsake štiri leta na volitve in smo šli tudi leta 2014, ko so bili izvoljeni člani sveta KS v tem mandatu. V demokraciji spoštujemo in delujemo po zapisanih pravilih, ne pa po principu glasnejšega, močnejšega ali tistega, ki ima v rokah oblast.

Že takoj po izidu volitev 2014 so se v KS začeli procesi širjenja laži, klevet, podtikanj in prepričevanj krajanov, da sveže izvoljeni svet, v katerem županovi stranki nista dobili večine, ni legitimen oziroma  da ne zastopa interesov krajanov, saj naj bi se ti lahko realizirajo le, če si županu blizu.

Večina članov sveta je na volitvah kandidirala kot nestrankarski kandidati, ki smo želeli s svojim delom v kraju preseči pasivnost v preteklosti in prispevati k pozitivnim premikom. Ta načela nas večina še vedno zastopa. Dva, občasno trije člani sveta pa največ svoje angažiranosti usmerjajo predvsem proti temu, da bi sprejete sklepe uresničili. To počnejo  s polno podporo občinskega vodstva in verjetno tudi z njihovimi navodili.

Če vsi priznavamo, da je bil župan demokratično izvoljen, kako to, da občinska oblast še danes ne priznava demokratično izvoljenega sveta KS? Zakaj župan, ki je predstavnik vseh občanov, tudi tistih, ki zanj niso glasovali, deli občane in krajane na »naše« in »vaše«? Zakaj se ne odziva na številne predloge predsednika sveta za sestanek (od začetka mandata do danes si ni vzel časa niti za en termin, kjub številnim pisnim,ustnim in javno podanim predlogom), povabila na seje sveta KS in zbore krajanov? Pride pa na predajo v uporabo nelegalnega objekta in na konspirativno sklican »delni zbor krajanov Zg.Škofij«. Zakaj nekaterim krajanom Zg. Škofij obljublja vse mogoče izboljšave, krajanom Slatin, Kolombarja,Tinjana, Badihe, Plavij, Sp.Škofij in Elerjev pa nič? Zakaj se za mestno območje najde proračunski denar za velike investicije v nadstandard, za osnovne infrastrukturne naložbe (kanalizacija, voda, ceste...) v zalednih KS pa se čaka "na evropska sredstva"?

Kako to, da  župan ne odgovarja na številne formalne in legitimne pobude v obliki sklepov sveta KS in ostalih poslanih  pisnih predlogov? Ali nismo vsi krajani tudi občani Mestne občine Koper? Ali se moramo za milostne obljube vključiti v »pravo« partijo? Ti časi so mimo (če so sploh kdaj bili)!

Občina ima svoje zakonske obveze reševanja problemov in ustvarjanja vsaj približno enakih pogojev življenja na svojem celem območju. Krajevne skupnosti naj bi ji pomagale v določanju prioritet reševanja, z njo naj bi  dogovarjale projekte in vizije razvoja. KS nimajo sredstev za samostojno reševanje  infrastrukturnih problemov in investicij, za urejanje okolja. Smisel krajevnih skupnosti je, da najbolj poznajo svoje območje in potrebe ljudi ter  pomagajo občini tako, da dajejo pobude in predloge za reševanju zadev in za razvoj. Žal so vrata in ušesa zaprta. A ne samo za Škofije. Vse zaledne KS so že leta podhranjene na področju investicij in razkorak med razvitostjo v posameznih delih občine je vse večji. Za  odkrit dialog in z argumenti podprte predloge, kaj šele dogovore, pa ni prostora.

Namen mojega odziva je sporočilo, da bodimo strpni in trezni v presoji ter nasprotujmo deljenju na »naše« in »vaše«. Le enotni smo lahko močnejši pri zastopanju interesov celotne skupnosti in v dogovarjanju z občino o bodočem razvoju našega kraja.

Nove volitve bodo čez leto in pol, a s poskusi  linčanja  posameznika se je kampanija kot kaže že krepko začela. Verjamem, da boste tudi v bodoče znali ločiti kdo ima iskrene namene in kdo figo v žepu. Sejanje razdora in deljenje skupnosti običajno prikriva prave namene razdiralcev in za skupnost ni nobena dodana vrednost.

Samo skupaj in združeni lahko začrtamo enakomeren in hitrejši razvoj naše skupnosti tako, da bodo upoštevane potrebe vseh in vse številčnejših pebivalcev. Ne izgubljajmo vse energije samo v drobnih zadevah in navideznih sporih. Usmerimo se  v razmislek o tem, kako želimo živeti v našem kraju jutri in pojutršnjem. Zato vabim vse dobro namerne krajane, da se pridružiju delu odborov in skupaj pripravimo vizijo družbenega razvoja, iz katere bi lahko načrtovali ostale razvojene strategije tako, da nam ne bi bile vsiljene od zunaj.

Edmond Gašpar

Predsednik sveta KS Škofije

 

Fotografija je iz zbora krajanov novembra 2016, ki ga je vodil odvetnik Gregor Velkavrh

 

 

Deli: