Prodajanje parcel lahko onemogoči ureditev športno rekreativnega parka

športno igrišče višinski posnetek

Koprska občina je na javni dražbi 14. novembra med številnimi nepremičninami že spet ponujala tudi dve veliki parceli  (762 in 763/1, k.o. Škofije, v skupni izmeri 6.653 m2) nad baliniščem na Škofijah. Na srečo jih tudi tokrat ni nihče kupil.

Občina ti dve parceli nenehno uvršča na dražbe, čeprav je svet KS že večkrat jasno sporočil željo in razvojni načrt krajanov, da bi območje, ki obsega tudi ti dve parceli, moralo biti namenjeno razvoju športno rekreacijskega parka v krajevni skupnosti. Zato tako ravnanje občine tudi ni v skladu s 145. členom statute MOK, ki pravi, da je potrebno v primeru, da gre za poseg v prostor, ki je širšega pomena in svet krajevne skupnosti ni dal pozitivnega mnenja za tak poseg,  o tem odločati na občinskem svetu s potrebno večino.

Po zadnji seji sveta septembra, ko je ta sprejel skupno stališča predstavnikov športa, šole in mlajših krajanov o ureditvi večnamenskega šolskega igrišča, je predsednik sveta KS Uradu za okolje in prostor ponovno poslal pobudo za spremembo namenske rabe prostora parcel nad šolo in igriščem:

 »Vezano na naš predlog o spremembi namenske rabe prostora štev. 146/16  z dne 10.11.2016 in odgovorom Urada za okolje in prostor št. 3500-19/2017 z dne 09.02.2017 ponovno dajemo pobudo za spremembo namenske rabe prostora, ki zajema parcele št. 760/3,760/5 761/1,761/3,762,763/1 763/2,783/2 ,783/3 in 784 vse k.o. 2595 Škofije. Ta je  sedaj opredeljena  kot  »osnovna namenska raba: ureditveno območje za poselitev«. Predlagamo, da se podrobnejša namenska raba, ki je sedaj definirana kot  območje za centralne dejavnosti in območje za stanovanja, spremeni v območje za rekreacijo in urbano zelenje.

Po analogiji sklepa št. 3505-18/2017 sprejetega dne 21.09.2017 na 26. seji sveta MO Koper prosimo, da Urad za okolje in prostor pripravi ustrezno obrazložitev in predlog  Odboru za okolje  oz. občinskemu svetu, da skladno s pogoji iz 56. a člena Zakona o prostorskem načrtovanju  izvede  spremembo podrobnejše namenske rabe.

Svet KS smatra, da je  glede na zazidalni potencial širše soseščine tega območja, zaradi že poseljenih bližnjih območij ter neposredne bližine Spodnjih in Zgornjih Škofij s približno 2.000 prebivalci, potrebno te površine zavarovati pred pozidavo in jih ohraniti ter postopno urediti v športno rekreacijski park tudi z vidika trajnostnega  razvoja človeku prijaznega bivalnega prostora.

Ker so nekatere  parcele, ki so ključne za celostno načrtovanje predlagane namenske rabe, bile že na večkrat ponovljenih občinskih dražbah ( in k sreči še ne prodane), predlagamo, da se s spremembo namembnosti ne čaka na komaj nastajajoči OPN, temveč da se to izvede na podoben ali enak način, kot se je  pristopilo v primeru iz drugega odstavka tega dopisa.

Z našo pobudo seznanjamo tudi vodje svetniških skupin sveta MOK, na katere apeliramo, da v duhu večkrat izražene želje po trajnostnem razvoju mestnega dela  občine omogočite tudi zaledni KS, da se razvija v to smer in ne v morebitno mrtvo, brezdušno spalno in  tranzitno naselje.”

Na občino je bilo poslano tudi skupno stališče o obnovi večnamenskega šolskega igrišča, ki je že leta propadalo. Iz občine se do zdaj niso odzavli, so pa začeli obnavljati igrišče. Ali bodo upoštevali jasno izražena stališča in potrebe krajanov do danes  ni znano. Kot je pogosta praksa  se občina izogiba neposredni komunikaciji s KS in brez zadržkov krši še 146. člen lastnega statuta, ki pravi, da je Svet krajevne skupnosti  najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti krajevne skupnosti.

Fotografije jasno kažejo šolo, igrišče v obnovi, nikoli dokončano balinišče nad njim, v katerega je bilo vloženega vsaj 100.000 evrov javnega denarja in parcele, ki jih občina ponuja v prodajo za 295.069 evrov. Lepo je videti, da je to dragocen zaokrožen prostor, ki bi ga za dobro krajanov lahko razvili in uredili v območje za rekreacijo in urbano zelenjo. Gradbenih parcel je drugod po Škofijah še veliko in jih občina tudi prodaja, kupnina pa se žal ne vrača v KS.

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

Deli: