Proračun rešuje premalo problemov v KS

2NRP MOK VV

Na 28. seji sveta KS Škofije so se svetniki seznanili s proračunom MOK in kako so bili v njem upoštevani predlogi iz Škofij.

Predsednik sveta je najprej predstavil in ocenil splošni ter posebni del finančnega načrta za leto 2018. Po njegovem izkazuje nerealno pričakovanje večjih prihodkov za več kot 30 odstotkov (iz 53 milijonov lani na 71 milijonov letos). Še večje neskladje je na področju odhodkov, ki naj bi bili večji za 50 odstotkov in naj bi znašali kar 81 milijonov. Tako naj bi za investicije namenili 38 milijonov ali za 250 odstotkov več kot leto poprej. Glede na načrte za leto 2019 in 2020, ko so zneski veliko nižji, je jasno videti predvsem volilno naravnanost proračuna, ko se skozi njega marsikaj obljublja.

V oči bodejo nekatera druga izredno velika povečanja kot so: povečanja odhodkov za plačo župana, za druge administrativne stroške (250%), kjer je kar pol milijona namenjenega obveščanju javnosti ter mnoge druge. Za športno infrastrukturo je predviden enormni znesek 8 milijonov evrov in skoraj 3 milijone za nakup Hotela Koper. Kako neuravnotežen je proračun in kako zanemarja večino krajevnih skupnosti govori primerjava, da je za vso  cestno infrastrukturo, kanalizacijo in vodo v celotni občini  predvidenih zgolj 4 milijonov evrov.

Kako  v proračunu 2018 in načrtu razvojnih programov upoštevani predlogi iz Škofij?

Svet KS je že v začetku oktobra na občino poslal  nabor potrebnih investicij do vrednosti 40.000 evrov  v skupnem seštevku  275.000 evrov .V NRP (Načrt razvojnih programov) je predvidenih  55.000 evrov ali zgolj slaba petina potrebnega zneska.

Po oceni krajanov in sveta KS Škofije, bi bilo za večje naložbe v prihodnjih letih potrebno na Škofijah investirati vsaj 20 milijonov evrov. To je videti sicer velik znesek, a iz Škofij gre v skupni proračun čez 3 milijone vsako leto, vrne pa se precej manj. Občina namerava investirati samo 2 milijona.

V dokumentih proračuna je za leto 2018 predviden zaključek dela kanalizacije Zg. Škofije v znesku  1,3 milijona evrov. Preostanek  kanalizacije, ki predstavlja še dve tretjini kanalizacijskega omrežja Zg. Škofije in nedokončani del v Sp. Škofijah v znesku verjetno preko 5 milijonov, pa se prestavlja v obdobje do leta 2022. In to tako, da bo  dinamika del večkrat prekinjena, saj bo pogojena s priodobitvijo morebitnih sredstev iz EU ali države. To pomeni, da bodo Zg. Škofije še dolgo prepopane, brez kanalizacije in brez nujne obnove ceste proti Tinjanu.

Da smo v volilnem letu, kaže tudi primer osnovne šole. Leta 2010  je bilo obljubljenih 9 milijonov za novo šolo. Takoj po volitvah je šola izpadla iz načrtov. Letos je predvidena energetska sanacija 45 let starega objekta, kar stroka ocenjuje  kot nesmisel, proizvajalec pa za ne najbolj racionalno odločitev. Zaradi možnosti črpanja državnih sredsetv v višini 200.000 evrov se bo vložilo za 750 .000 lastnih občinskih sredstev.Ob tem KS Škofije ni seznanjena z nobenim načrtom  nadaljne širitve, ki bo potrebna še pred ekonomsko amortizacijo te investicije.

Je pa v NRP zapisano, da se bo za odkupljeno staro karavlo na Plavjah pristopilo k pripravi načrtov za bivalno enoto za osebe z demenco, kar je bil tudi predlog sveta in zbora krajanov Škofij.

V proračunu tako ni zajetih večina predlogov iz Škofij, čeprav bo imela od vseh zalednih krajevnih skupnosti največ vlaganj. Sestavljen je brez vsakega usklajevanja s KS in ni usklajen  z neko vizijo družbeno ekonomskega razvoja in občinskega prostorskega načrta, saj ta pač ne obstajajo. To je iz več vidikov zelo problematično.

Zaradi polnjenja proračuna se namreč pospešeno prodajajo manjši in večji kosi občinsklih zemljišč. Občina je že leta 2007 sprejela sklep, da bo pripravila Občinski prostorski načrt, do danes pa ni niti smernic ravnanja s prostorom. V neki prihodnosti, ko naj bi le imeli OPN in morebiti za kašne predele tudi  OPPN (Občinski podrobni prostorski načrt) pa ne bo zemljišč za javne potrebe. Skladno s sprejetimi sklepi sveta so bili vloženi predlogi izvzetja nekaterih zemljišč iz prodaje za letos, ki pa niso bil upoštevan.

Predsednik je ponovno opozoril na pereč prometni problem naše KS (verjetno tudi Bertokov, Škocjana in še katere KS), za katerega v proračun ni predvidenih rešitev. Gre za tranzitni promet in potrebne aktivnosti  in denar za umirjanje prometa skozi naselja, ki so z njim obremenjena ter za koordinacijo aktivnosti  za odpravo vinjetnega sistema na HC 5 in HC 6.

Izpostavil je tudi problem javnega prevoza, ki je za ne mestne KS povsem neživljenjski. Naselja v krogu 7-10 km od mesta bi morala imeti mestne linije s primerno frekvenco in fleksibilnim prevoznim parkom. To je KS predlagala, a primernih rešitev občina ni predvidela.

Na tabelah so predlagane investicije in z zeleno označene tiste, ki so zajete v proračunu.

Fotogalerija

Deli: