Prvomajska budnica na Sp. Škofijah

PO Sv.Anton

Praznik dela 1. maj se bo na Škofijah začel z budnico Pihalnega orkestra Sv. Anton pod dirigentskim vodstvom Mirka Orlača. Godbenice in godbeniki bodo ob 7.30 zjutraj zaigrali na Sp. Škofijah na lokaciji parkirišča bivšega bencinskega servisa in z veseljem jim bomo prisluhnili kot uvod v ta praznični dan.

Naj ob tem predstavimo orkester, ki je leta 2016 proslavljal že 115 let delovanja in obudimo nekaj zgodovine sedanje koprske občine iz časov avstroogrske monarhije.

Kot posledica narodnega oblikovanja so konec 19. stoletja pričela delovati mnoga slovenska pevsko-bralna in kulturna društva, znotraj katerih so se kasneje izoblikovale tudi godbene skupine. Tako je bilo tudi v začetku 20. Stoletja v Sv. Antonu nad Koprom kjer je nastalo bralno-pevsko društvo Svoboda ter nekaj manjših posamičnih godbenih skupin. Podobno kot v sosednjih naselij, so se tudi antonske skupine združile v Godbo na pihala ter leta 1901 pod vodstvom kapelnika Pierra Apollonia iz Bertokov izvedle svoj prvi skupni nastop. Dogodek lahko označimo za ustanovitev godbe, katera je bila zaradi predpisov tedanje Avstro-Ogrske uradno registrirana že leta 1903 v okviru že omenjenega bralno-pevskega in godbenega društva Svoboda Sv. Anton. Iz ohranjeni virov je moč razbrati, da so zaradi pomanjkanja sredstev bili prvi inštrumenti kupljeni preko posojilnice v Veroni. Odplačevanje le-teh pa je potekalo težavno, predvsem preko dodatnega dela na posestvih premožnih gruntarjev.

Godba na pihala Sv. Anton predstavlja v kraju obliko druženja, za mladino pa vzgojo, ker pozitivno usmerja, vliva vztrajnost, željo po uveljavitvi ter profesionalnost. Godba šteje približno 40 članov, po večini mladih nadobudnežev, katerim druženje ob glasbi pomeni sprostitev od neštetih obveznostih vsakdana. Njihova dejavnost obsega številne godbe, mnoge med njimi pa so zaradi dobrega sprejema zainteresirane javnosti postale že tradicoonalne. Kot primer lahko navedemo novoletni in velikonočni koncert, prvomajska budnica ter koncert ob obeh vaških praznikih – julija ob Spominu Karmelske Matere Božje in januarja ob praznku Sv.Antona Puščavnika. Poleg nastopov doma sej je godba predstavila tudi v tujini. Večkrat je bila na gostovanjih v Španiji, Bolgariji, Italiji, na Hrvaškem ter v Bosni. V zadnjih letih se je odlično izkazala tudi v figurativnem korakanju. V juliju leta 2013 je prvič v zgodovini delovanja nastopila pred občinstvom s tovrstno izvedbo in se tako postavila ob bok mnogim evropskim paradnim orkestrom.

Deli: