Samo za in proti

svet 14.4.

 

Jutri se bo nadaljevala prejšnji teden začeta 17. redna seja sveta KS, ki bo že potekala v skladu z dogovorjenimi pravili. Glasovalo se bo samo ZA in PROTI, v primeru konflikta interesov bo prišlo do samo izločitve pri glasovanju, seje pa naj bi trajale največ uro in pol. 

Pri glasovanju glede sklepa o javni objavi pogodbe med MOK in ŠKD Druge Škofije o najemu Vaške hiše se je pokazalo kritično ugotavljanje izida glasovanja in tolmačenja določil statuta predvsem zaradi obravnave vzdržanih glasov. Ti se v najvišji demokratični instanci naše države, v Državnem zboru sicer preštevajo tako kot so bili prešteti na zadnji seji sveta: če je več glasov za kot proti, je sklep sprejet. Tudi pregled številnih poslovnikov občin, KS in celo društev kaže, da velika večina pozna zgolj izrekanje za in proti in da izrek ali glasovanje vzdržan ne obstaja. Člani sveta so še ugotavljali, da je poslovnik o delu na Škofijah že zastarel, da je treba pripraviti novega, do takrat pa bodo glasovali za in proti, saj je njihova odgovornost, da se opredelijo in glasujejo v skladu s svojim stališčem. 

Pri obravnavi zapisnika prejšnje seje so ugotovili, da potemtakem sklep ni bil sprejet, kljub temu pa javna objava pogodbe ni sporna, saj gre za informacijo javnega značaja, kar je ugotovila državna institucija Informacijski pooblaščenec

Na seji so se svetniki seznanili s priporočili Komisije za preprečevanje korupcije glede konflikta interesov, ki jih je svet KS Škofije pridobil že v prejšnjem mandatu ob konkretnem primeru in so objavljeni v rubriki "Za krajane" pod uporabnimi informacijami:  http://www.ks-skofije.si/docs/2016/04/5715fcea_sistemskonaelnomnenje.pdf

V situacijah konflikta interesov je skladno z načelnim mnenjem KPK namreč priporočeno, da se posameznik ali posamezniki, ki so v konfliktu interesov, samo izločijo iz glasovanja. To jim narekuje moralna in etična drža, kot tudi odgovornost do integritete sveta KS. V morebitnem primeru glasovanja oziroma vztrajanja pri glasovanju posameznika v konfliktu interesov, bo predsednik zahteval izrecen vnos v zapisnik seje sveta o obstoju konflikta interesa in zadevo posredoval KPK. Svetnike je pozval, naj sledijo priporočilom KPK in se načelnega mnenja dosledno držijo ter s svojimi ravnanjem na seji pripomorejo k učinkovitemu in transparentnem delu za dobrobit krajanov. 

Samanta Mikulandi je predlagala, da bi seje trajale največ 90 minut, v primeru obsežnejšega dnevnega reda pa bi potekale v dvbeh deli. Svet je predlog podprl in tako se bo v sredo nadaljevala prejšnji teden prekinjena 17. seja. Na njej bodo med drugim obravnavali Poročilo komisije za odpiranje in preverjanje ponudb za razpis za gostinski lokal in izbor najboljšega ponudnika za prostor, v katerem je zdaj Korner bar.

 

 

Deli: