Sklepi za rešitev konfliktov

31.seja

Na 31. seji so svetniki obravnavali probleme konfliktov, do katerih prihaja v centru Škofij. Na sejo so prišli sosedje iz tega območja, ni pa bilo svetnikov Milana Markočiča, Rina Hrvatina in Damjana Pečariča. Svet je sprejel tri sklepe in vsi prisotni so izrazili željo, da bi do njihove realizacije prišlo in bi se razmere uredile.

Lastnik parcel, kjer prihaja do nezadovoljstva, prepirov, pritožb nad glasnimi zabavami, zgodilo pa se je celo verbalno in fizično nasilje, je občina. Gre za območje bivšega balinišča z nelegalnim objektom in parkirišča pred njim, občinske parcele,  ki jo zaseda krajan Zdenko Šturman in obeh poti ob njegovi hiši. Občina je bila z razmerami že večkrat seznanjena in zaprošena, da ukrepa, vendar tega do zdaj ni storila. Predstavniki vodstva so bili povabljeni na sejo, a jih spet ni bilo.

Tako se poraja mnenje, da je za to odgovorna tudi občina s svojo pasivnostjo pri urejanju skrbnega lastništva na svojih površinah. S tem, ko dovoljuje nelegalno prilaščanje nad njeno lastnino, daje takemu ravnanju prostor. Intervencije policije in vse pritožbe občini in inšpekcijami ne morejo zagotoviti, da se nasilje ne bo ponovilo, v  kolikor občina ne bo jasno pokazala, da s temi površini tudi upravlja.

Razprava o tematiki je bila pestra, na koncu so se vsi strinjali, da bo potrebno angažiranje občine, saj so tudi parcele občinske.

Zato so bili sprejeti naslednji sklepi:

  • Svet KS poziva občino,  da počisti in zameji dostop na parcelo 492/5 k.o. Škofije.
  • Svet KS poziva občino da zariše parkirišče na parceli 492/1 po projektu studia IBK A11/15 v varianti, ki je bila dogovorjena z županom v juniju 2018.
  • Svet KS poziva občino,  da skupaj z neposrednim sosedom in Društvom upokojencev  najde kompromis o aktivnostih in o času uporabe parcele 492/10 tako, da te aktivnosti ne bi bile povod za konflikte.  

Sklepi bodo posredovani vodstvu občine.

 

Deli: