Škofije bodo vztrajale na spoštovanju prava

Urejanje parcele staro balinišče

Svet KS se je na seji v četrtek spet moral ukvarjati s temo, ki že leta razburja krajane Sp. Škofij v soseščini bivšega starega balinišča. Razpihuje jih vedno ena in ista oseba, ki povzroča tudi zdrahe med vodstvom občine in KS. 

Sejna soba je bila v četrtek polna in marsikomu je bilo mučno. Dva svetnika, ki se sicer rada sklicujeta na statut in poslovnik, namreč ne spoštujeta osnovnih pravil bontona, nenehno segata v besedo, višata tone, ne poslušata in spoštujeta drugačnih argumentov in celo predlagata, da bi seje zaprli za javnost. Ko pa se je v četrtek začela konkretna točka o spornih potezah glede parcele 492/10, je Milan Markočič zapustil sejo.

Kot je bilo slišatise se je to zgodilo že drugič, ker je ob tej temi zbežal že iz zbora krajanov. Tako mu krajan Rado Žigon, ki je povzel vse težave in dogajanja v preteklosti, tudi tokrat ni mogel zastaviti pripravljenih vprašanj. Zato pa je jasno povedal, da Milanu Markočiču ne morejo zaupati. Po razpravi, v kateri so sosedje med drugim poudarjali, da je KS v zadnjem letu in pol zgledno skrbela za parcelo, se je večina svetnikov odločila, da je treba vztrajati na spoštovanju pravnega reda države. Prisoten krajan Borut Jug, sicer uslužbenec urada za nepremičnine MOK, ni razpravljal.   

Problematika parcele 492/10 je bila na spletni strani že celovito obdelana 18. oktobra lani, potem, ko je 32 krajanov županu in svetu KS izročilo tudi peticijo, kar je možno prebrati na tej povezavi s vsemi dokumenti vred: http://www.ks-skofije.si/novice/45/peticija-in-sklep-sveta-proti-zupanovi-odlocitvi/.   

Kljub peticiji, uradnim dopisom na MOK, kljub veljavni pogodbi med MOK in KS Škofije o upravljanju te parcele, ki se izteče šele leta 2019, je MOK 4. marca objavila namero o sklenitvi neposredne pogodbe o začasni brezplačni uporabi stvarnega premoženja za nepremičnino parc. št. 492/10 k.o. Škofije. Vodstvo KS je na MOK poslalo poziv k spoštovanju pogodbe, a se na MOK niso odzvali in so menda sklenili pogodbo z Društvom upokojencev Škofije. To pa ni zakonito in ne more imeti veljavnih pravnih učinkov. 

Zato je svet v četrtek sprejel sklep, da pooblašča vodstvo sveta za izvedbo vseh potrebnih pravnih dejanj za uveljavljanje pravic, ki jih ima KS po veljavni pogodbo o najemu parcele št. 492/10 k.o.2595 Škofije.   

Obrazložitev sklepa, ki je bila prikazana na zaslonu, se je glasila:   

»Zdrahe okoli imenovane parcele, na katerem je opuščeno balinišče, z neverjetno vnemo že več kot pet let povzroča Milan Markočič. V preteklosti so se sosedje po pomoč obrnili k vsem mogočim institucijam: od varuha človekovih pravic, predsednika države, gradbeni inšpekciji in občini. Pisale so se peticije itd. 

Milan Markočič v dvojni vlogi svetnika sveta KS in predsednika Društva upokojencev postavlja navidezni interes ožje skupine ljudi pred interes širše skupnosti. V juniju 2015 je v nasprotju s sprejetimi sklepi KS Škofije in brez vsakršnega dogovora v svetu, s somišljeniki v MOK sproduciral neutemeljen sklep župana o prekinitvi pogodbe o upravljanju zemljišča, ki ga je imela KS. Nato je v marcu dal v objavo pogodbo, ki naj bi jo imelo zdaj sklenjeno za isto zemljišče DU. Vse to je počel zakulisno, brez vedenja večine članov sveta in v škodo in v nasprotju z večkrat izraženimi smernicami bodoče namenske rabe, ki jo podpirajo sosedje mejaši...Skupaj s svetniškim kolegom Rinom Hrvatinom, ki je enako postopal pri Vaški hiši, poleg zdrah in škode (tudi materialne), povzročata tudi nepotrebne konfliktne situacije med MOK in KS, za kar nosita izključno odgovornost.«

 

Barbara Verdnik 

Na fotografiji je Marko, ki je bil na Škofijah zaposlen preko javnih del in je lani večkrat kosil ter urejal parcelo 492/10

Deli: