Škofije morajo ohraniti prostor za razvoj

parcela nad šolo

KS Škofije je že pred držabo nepremičnin prejšnji teden vodstvu MOK ponovno predlagala, naj s seznama umakne dve večji parceli tik nad nedokončanim baliniščem pri OŠ Škofije. Občina tega ni upoštevala, na srečo pa parceli, veliki kar 6.600 kvadratnih metrov, prejšnji teden nista bili prodani.

Svet KS je zdaj sprejel še bolj konkreten in zavezujoč sklep, s katerim od MOK zahteva, da v novo nastajajočem OPN opredeli območje, ki obsega  parcele št. 760/3,760/5,761/1,761/2,761/3,762,763/,1763/2,783/2,783/3, in 784 vse k.o. 2595 Škofije, kot območje za rekreacijo in urbano zelenje.  To območje namreč razvojno dopolnjuje kot »zelena  pljuča« in rekreacijsko sprostitveni prostor sedanjo obstoječo prostorsko rabo centralnih dejavnosti (šola, vrtec, igrišča...) in predvideno področje pozidave nad tem območjem.

Predsednik sveta je obrazložil, da je Občinski urad za okolje in prostor zaprosil za dostavo izhodišč  strategije družbenega razvoja in iz njega izpeljanega prostorskega načrtovanja. Urad je to zavrnil, kar na nek način kaže, da MOK  ne upošteva niti priporočil evropske Aarhuške konvencije, niti temeljnih principov lokalne samouprave in odnosov z ožjimi deli lokalne skupnosti, v tem primeru krajevnih skupnosti, po katerih morajo občani sodelovati pri pripravi pomembnih odločitev v prostoru, kjer živijo.

Da to drži, kaže tudi primer, ko je bil zaradi neupoštevanja mnenja KS ustavljen OPPN Fortezza . Tedaj   je KS v zadnji fazi postopka ob javni razgrnitvi dosegla zamrznitev projekta do ureditve nove dostopne poti na območje pozidave, kar se ne bi zgodilo, če bi naročnik in MOK sodelovala s KS skozi predhodne faze projekta.

Ker občina istočasno nadaljuje tudi s prodajo zemljišč brez koordinacije s KS in brez prostorskega načrta, je v krajevni skupnosti potrebno opredeliti vsaj prostorsko rabo območja okoli šole, kar so svetniki s sprejemom sklepa tudi storili. Tako so podprli tudi stališče šole, ki je prav na dan seje zapisala, da si  šola želi ohraniti čim več zelenih površin za športne dejavnosti. »Že nekaj časa se nad šolo razprostrira nedokončano balinišče,« je zapisala ravnateljica Vlasta Urška Baraga, v katerega je bilo vloženih veliko sredstev. »Mi smo okoli betonske površine zasadili oljke in želimo, da se gradnja zaključi in nameni balinišču ali kakšni drugi športni dejavnosti, primerni tako za mlajše kot tudi starejše«. 

Na dražbi MOK so sicer ponujali 59 nepremičnin in si obetali za 7,7 milijona evrov kupnin brez davka, v občinsko blagajno pa se je steklo samo  nekaj več kot 27.000 evrov. Prodali so pet manjših zemljišč. Denar gre v skupni proračun MOK in ni znano, zakaj se ga porabi. V izolski občini imajo povsem drugačno prakso. Septembra so na primer prodali dve gradbeni parceli na Šaredu in župan Kolenc je zagotovil, da bodo sredstva od prodaje namenili izključno ureditvi komunalne infrastrukture na Šaredu.

Prav to je že pred časom vodstvu MOK predlagal svet KS Škofije, a za zdaj še brez uspeha.

Fotografije prikazujejo nedokončano balinišče in šolsko igrišče, kjer so v ozadju omenjene parcele. Glede na število prebivalcev in perspektivo razvoja bi KS Škofije gotovo potreboval prostor za bodoči športno rekreacijski park.

 

Fotogalerija

Deli: