Škofije v znamenju Praznika vina in oljk

PVO 2018

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije je 13. oktobra organiziralo že 14. tradicionalni Praznik vina in oljk, ki je potekal v lepem jesenskem vremenu na prostoru pred cerkvijo in pošto. Na triindvajsetih bogato opremljenih stojnicah so se predstavili številni razstavljavci. Nekateri so nam zvesti že vsa leta, vsakokrat pa se nam pridružijo tudi novi. Naš stalni gost je čebelar Dario Flego iz Zg. Škofij, ki se vsako leto predstavlja z različnimi vrstami medu in drugimi čebeljimi izdelki. Stojnica Vrtnarije Moretini  vsakokrat vabi s pisanim jesenskim cvetjem. Vinar  Igor Bertok iz Plavij se je letos odločil, da bo kar sam točil svoje vino in vino družine Čok. Zelo živahno pa je bilo tudi ob stojnici, na kateri smo ponujali vino, ki so nam ga prispevali znani krajevni vinarji: Milan Markočič, Edi Šavle, Zorko Franca, Iztok Klenar, Vinarstvo Hrvatin in  Vinakoper. Ob stojnici sta za veselo vzdušje skrbela naša krajana Vesna in Leo. Leo pa nam je pripravil še zelo okusno jajčno jed z zelišči. Svoje pridelke je dala na ogled tudi Kmetijska zadruga Agraria Koper. Mlada agronoma iz Poskusnega centra za oljkarstvo Koper sta nam  pripravila zanimivo razstavo različnih vrst oljk, ki uspevajo v slovenski Istri. Na domiselno opremljenih stojnicah sta se s svojimi pridelki predstavila še oljkarja  s Kmetije Rolič in Oljkarstva Gec. Iz Plavij sta se nam prvič pridružila lastnika Oljarne Benčič  s konopljinim, orehovim in oljem iz grozdnih pečk.

Kot vsako leto so bile med nami tudi vzgojiteljice Vrtca Škofije. Pripravile so nam zanimivo ustvarjalno delavnico za najmlajše. Iskrivi  škofijski skavti so zabavali prisotne s prikazi raznih spretnosti, imeli pa so tudi svojo stojnico. Na stojnicah so se poleg našega društva predstavila še  ŠTK društvo Elerji, Turistično društvo Hrvatini, Slovensko kulturno društvo Ivan Grbec iz Škednja in Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga. Društvo upokojencev Škofije je tudi tokrat popestrilo prireditev s srečelovom. Bogato so opremili svojo stojnico člani Kluba malega nogometa BRONX Škofije. Izvirno zbirko ročnih del so ponovno pripravile  Valmarinke, nekatere njihove članice pa so prikazovale, kako so nekdanje istrske žene prale perilo. Prvič so bili med nami člani in članice KD Šavrini in anka Šavrinke, ki so svojo stojnico opremili z izdelki iz domače volne. Na stojnici knjigarne Libris pa smo lahko brskali med knjigami z istrsko tematiko. Vsakokrat smo veseli , da so med nami članice Župnijskega KARITASA Škofije, saj s svojo plemenito dejavnostjo pomagajo socialno šibkim družinam, prav tako smo veseli, da se s svojimi izdelki predstavijo tudi člani Zveze Sonček. Tudi letos je gospod Gverino Kotrle predstavil svoja ročno izdelana glasbila iz naravnih materialov, pridružil pa se nam je tudi krajan Pavel Viler s kopico izdelkov, ki jih je oblikoval iz lesa.

Med prireditvijo je potekal kulturno-zabavni program. S pesmijo so nas razveselili učenci Osnovne šole Škofije. Zapel nam je Vaški kvartet in pevke ŽeVS Dekleta s Škofij pod vodstvom Maria Petvarja. Nasmejali smo se ob skeču, ki so ga zaigrali Šavrini in anka Šavrinke. Prireditev je obogatil tudi Orkester harmonikarjev iz Izole pod vodstvom našega krajana Andreja Gropajca. Za veselo vzdušje je skrbel ansambel ROXIE. Domači obiskovalci in gostje so lahko okušali domače dobrote. Sladkali so se z raznovrstnim pecivom, ki so ga pripravile pridne gospodinje. Otroci pa tudi odrasli so bili navdušeni nad palačinkami, ki sta jih pekli Dijana Števanec in Ivanka Norbedo. Za med je šel okusen divjačinski golaž. Skuhala sta ga domačina Ivek Kerencov in Dori Korda. Divjačino sta nam podarili lovski družini iz Dekanov in Kopra. Za vse prisotne pa so bili na razpolago bobiči iz naše šole. Kot dobri kuharji so se izkazali tudi člani TŠKD iz Elerjev, saj je iz njihovega kotla vabljivo dišalo.

Prelep jesenski dan je pripomogel, da je bilo vzdušje zares prijetno in domače.  Ob stojnicah so se znašli  številni znanci in prijatelji, si jih z zanimanjem ogledovali, okušali razne dobrote in se veselili srečanja. Veseli pa smo bili tudi organizatorji, ker nam je uspelo pripraviti tako lep in sproščen jesenski praznik, saj je eden izmed zadnjih, ki se jih lahko pripravi na prostem.

Za pomoč in podporo pri organizaciji praznika se zahvaljujemo:

MO Koper, KS Škofije, Luki Koper, DU Škofije, TŠKD Elerji,

Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije, Lovski družini Dekani in Lovski družini Koper.

Vsem ostalim podpornikom in donatorjem, ki jih ni bilo tako malo, smo se še posebej pisno zahvalili.

 

Vlasta Jerman

Avtorica fotografij: Neva Samec

Fotogalerija

Deli: