Slovenske novice morale objaviti dejstva

prikaz nasprotnih dejstev

 

Slovenske novice so morale danes objaviti prikaz nasprotnih dejstev na članek, ki je bil objavljen 13. avgusta letos. V njem so Milan Markočič, Rino Hrvatin in Vlasta Vežnaver izjavljali vrsto neresničnih in žaljivih trditev. Prikaz nasprotnih dejstev je po pooblastilu predsednika sveta KS Škofije napisala dr. Nataša Pirc Musar.

Celovito besedilo zahtevka je naslednje: 

Novinar Vladimir Jerman je v tem članku zapisal vrsto izjav sogovornikov, ki ne držijo.

1.    Trditev sogovornikov, ki so povedali, da naj bi v KS Škofije složno reševali zadeve do leta 2011, dokler Edmond Gašparni postal član sveta KS, ne drži. Prav tako je enostransko pojasnjeno, zakaj so odstopili komisija za infrastrukturo in nekateri člani sveta.

Dejstvo je, da so v  mandatu 2011-2014 delo začeli vsaj trije svetniki (svet šteje 10 svetnikov), ki so želeli aktivneje pristopiti k reševanju nakopičenih problemov, med njimi tudi Edmond Gašpar. KS Škofije letno v skupni občinski proračun prispeva od 2,5 do 3 milijone evrov, nazaj pa se je vrnilo zgolj nekaj deset tisoč evrov. Svetu je takrat predsedovala Vlasta Vežnaver, tudi občinska svetnica iz županove stranke Koper je naš.

Svet je leta 2011 ustanovil 3 – člansko komisijo za infrastrukturo, ki je takoj pripravila potrebne prioritete in po več kot 10 letih so člani komisije dosegli, da je bil leta 2012 v KS spet sklican zbor krajanov. Na njem in tudi leta 2013 so krajanom predočili konkretne informacije o vlaganjih v KS, o potrebah in prioritetah. O tem so krajani na zborih sprejeli sklepe, ki jih je svet KS, v katerem je bila večina blizu županovi stranki, tudi potrdil. Aktivnosti komisije so bile usmerjene k realiziranju teh sklepov, vendar je pri delu komisije prihajalo do vse večjih težav, saj se je komunikacija med vodji občinskih služb in komisijo zapirala. Aprila 2014 se je zato Komisija odločila za kolektivni odstop.

Pasivnost takratne predsednice se je nadaljevala, vodstvo Mestne občine Koper (MOK) pa je ignoriralo tudi druge legitimne predloge. 

2.      Rino Hrvatin je nepravilno navedel kronologijo obnove vaške hiše.

Obnova se ni začela leta 2008, ampak vsaj 10 let prej (posedujemo kopijo prvega tehničnega poročila o potrebnih ukrepih obnove), celotno investicijo je vodila KS Škofije. Z objektom je ves čas upravljal Rino Hrvatin in do leta 2013 celo brez izdanih računov enodnevnim najemnikom (rojstni dnevi, zabave...), ki so plačevali z gotovino. V prejšnjem mandatu je Edmond Gašpar kot član sveta zahteval, da se uredi finančno poslovanje z javnimi sredstvi, saj KS ne more poslovati gotovinsko, zato je bilo uvedeno striktno poslovanje le prek TRR KS. V novem mandatu pa so se odprli še novi problemi z vaško hišo: najprej je bilo ugotovljeno, da je pogodba o upravljanju med Stanovanjskim skladom MOK in KS potekla že pred desetimi leti, kar bi dolgoletni upravnik in predsednica sveta v dveh mandatih morala vedeti. Občino so prosili za novo pogodbo med MOK in KS, za upravitelja Rina Hrvatina pa pripravili osnutek pogodbe med KS in upraviteljem, ki je zajemal tako pravice kot dolžnosti. MOK je na razgovor  povabil le krajevnega svetnika Rina Hrvatina in kmalu so KS brez argumentov odvzeli upravljanje z vaško hišo. Zgolj z objavljeno namero o oddaji v najem so jo dali v upravljanje novo in namensko ustanovljenemu društvu, katerega predsednik je Rino Hrvatin.

Nikakor ne drži navedba, da naj bi KS vaški hiši oz. vaškemu odboru (ki nima pravne subjektivitete!) dolgovala 3.000 evrov ali da bi bilo s knjigovodsko dokumentacijo (knjigovodstvo vodi občinsko računovodstvo) v tem mandatu karkoli narobe. Z vaško hišo je svet tega mandata upravljal samo 7 mesecev, zato vsi očitki o pomanjkljivi evidenci s strani KS in nekakšnih viških denarja lahko letijo le na vodstvo prejšnjega mandata.

3.      Navedbe Milana Markočiča o nagajanju Centru dnevnih aktivnosti in zgodovini bivšega balinišča ne ustrezajo  dokumentiranim dejstvom. 

Balinasko društvo Oljka je leta 1981 (in ne pred letom 1967, kot pravi Markočič) zgradilo dvo stezno balinišče in društveni objekt. Balinišče je bilo zgrajeno brez tedaj potrebnih gradbenih dovoljenj. Leta 2000 je društvo pričelo z aktivnostmi za širitev igrišča na štiri steze. Leta 2006 je balinišče po številnih aktivnostih okoliških prebivalcev prenehalo z dejavnostjo in ena steza je bila odstranjena. Degradiranega zemljišča pa MOK v celoti ni nikoli počistila. Nelegalen objekt je ostal. Ko je Milan Markočič leta 2011 postal predsednik Društva upokojencev Škofije, je začel obujati zamisel o oživitvi bivšega balinišča. MOK je pred in po lokalnih volitvah leta 2011 ta prostor selila od Društva upokojencev do KS, septembra 2015 pa tako kot pri vaški hiši odpovedala pogodbo o upravljanju KS in ga skupaj z nelegalnim objektom letos spomladi oddala Društvu upokojencev.

Vsi dokumenti, tudi tisti, ki ga je naročila MOK gradbenemu izvedencu, kažejo, da je objekt črna gradnja. Med drugim so sosedje preko informacijske pooblaščenke pridobili dokument iz leta 2014, ki dokazuje, da za objekt do tedaj ni bilo izdano gradbeno dovoljenje in da niti sedaj ne teče nikakršen upravni postopek (morebitna legalizacija) v zvezi s tem.

In zakaj Edmond Gašpar ni bil na otvoritvi nelegalnega objekta? Ker ne KS, ne on vabila na dogodek nista dobila, v najavi dogodka ni bil najavljena prisotnost župana, niti župan sam ni pri KS najavil svoje u deležbe na tem dogodku. 

4.      Milan Markočič je zlorabil ime pokojnega očeta Edmonda Gašparja Avgusta Gašparja, češ, da je leta 1967 pomagal graditi bivše balinišče.

To je v celoti izmišljeno, saj je bila takrat tam še njiva. Leta 1978, ko se je začelo delati balinišče in na črno graditi objekt, pa je imel Edmondov oče povsem druge okupacije. Nikoli ni balinal niti se družil z balinarji.

5.      Neresnična je izjava Vlaste Vežnaver o tem, da naj bi bil Edmond Gašpar kriv, ker je bila iz občinskih načrtov umaknjena rekonstrukcija ceste proti Tinjanu.

Leta 2011, ko je nastopil mandat v svetu KS, je bila cesta Škofije –Tinjan po številnih predhodnih prekopih Rižanskega vodovoda in izgradnji primarnega fekalnega kolektorja v izjemno slabem  stanju. Ko je na seji sveta odprl vprašanje sanacije ceste iz naslova reklamacije slabo izvedenih del primarnega kolektorja (posedanje jaškov in trase izkopa), je bilo predsedničino stališče, da odpiranje tega problema ni smiselno, saj je glavni izvajalec (Primorje) v stečaju in tudi večina podizvajalcev. Po poizvedovanju pa je Edmond Gašpar prišel do podatka, da je MOK vnovčila že eno leto prej bančno garancijo Primorja v višini 2 mio EUR. Sanacije slabo opravljenih del pa ni izvedla, ampak je denar poniknil v tekočem proračunu.

Občina je res nekaj govorila o načrtu rekonstrukcije te ceste in izdelala projekt, a nikoli ni bilo nobene informacije o času izvedbe. V Načrtih razvojnih programov – sestavnemu delu vsakoletnih proračunov občine, od leta 2010 do danes, vključno s projekcijo do 2018, pa te investicije ni zaslediti. Skupna vrednost celotnega projekta (vseh treh faz ) je cca 2,5 mio. S tem, da za traso druge in tretje faze (kjer je potekal večji del sanacije l.2013) še danes sploh niso pridobljena vsa potrebna zemljišča. O tem je bila gospa Vežnaver v dvojni funkciji predsednice sveta KS Škofije in članice občinskega sveta v celoti seznanjena.

6.      Edmond Gašpar naj bi po mnenju sogovornikov imel skrito ozadje - da želi KS Škofije odpeljati k občini Ankaran.

Na to se g. Gašpar ni odzval, ker je to še eno neresnično podtikanje brez vsake osnove. Vedno si namreč prizadeva, da bi v tako zahtevni občini kot je MOK prišli do participativnega proračuna in enakomernega ter enakopravnega razvoja vseh delov občine, ne pa do njenega razbijanja in množenja slovenskih občin.

 

Dr. Nataša Pirc Musar

po pooblastilu Edmonda Gašparja, predsednika Sveta KS Škofije

 



Fotogalerija

Deli: