Sodelovanje pri pripravi načrtov investicij

19.seja

Ena glavnih točk 19. seje sveta KS je bila razprava o pripravi proračuna za naslednje leto. Svet je tudi s soglasjem vseh svetnikov sprejel sklep, ki ga je pripravil odbor za finance in po katerem bodo za prioritete naložb povprašani vsi krajani.

Beseda je tekla o tako pripravljenem gradivu:

Bliža se rokovnik priprave občinskega proračuna, ki je integralni proračun vseh porabnikov javnih sredstev v občini. Med njimi so tudi KS, za katera mora občina po zakonu zagotoviti sredstva za delovanje (plače zaposlencev ,obratovalne stroškie, izvajanje minimalnih nalog vzdrževanja javnih objektov in površin). KS ustvarja tudi lastna sredstva, katerih porabo načrtuje znotraj zakonskih določil in knjigovodskih standardov.

Za KS so najpomembnejši del proračunskega načrtovanja Načrti razvojnih programov.

Žal pri tem načrtovanju ni nikakršnega dogovarjanja in usklajevanja, pa tudi občina na tem segmentu dela stihijsko, brez vizije in večletnega načrtovanja ter brez dogovarjanja s KS o tem, kakšen znesek za te načrte je vsako leto na razpolago za določeno KS  in katere so prioritete lokalne skupnosti.

Marginalizacija lokalnih skupnosti (KS ) se ne dogaja samo v naši občini, temveč je dokaj splošen pojav uradniškega sprejemanja odločitev brez dialoga z direktno zainteresiranimin v državi. Nekatere lokalne skupnosti in tudi občine so to prakso presegle ( v naši bližini Nova Gorica in Ankaran), pa tudi lokalne skupnosti so čedalje bolj organizirane in angažiranev tem,  da  k finančnemu načrtovanju  pristopajo na trenutke tudi z izsiljenim  sodelovanjem (participacijo) in dialogom. Tako pripravljeni  proračuni se imenujejo participatorni proračuni.

Naš svet bi se moral zavzemati za to, da se glas naše skupnosti sliši tudi pri vsakoletnih načrtovalcih porabe javnega denarja. Za začetek  potrebujemo jasno sliko problemov, ki najbolj žulijo večino krajanov, naš lokalni dogovor o vsakoletnih prioritetah, od občine pa znesek, ki ga je pripravljena vsako leto za te namene dodeliti KS.

Prvi korak k temu je (ponovno) pridobiti seznam vseh problemov skupnosti , jih rangirati glede na pomembnost (koliko ljudi zadeva, katere populacijske skupine , okoljski pomen itd) , ovrednotiti in nato pripraviti konkreten načrt za prihodnje in naslednji dve zaporedni  leti. Od občine pa moramo pridobiti zavezujoči  finančni okvir –znesek, ki bo za te namene razpoložljiv.

Za ta pristop  daje odbor sledeči predlog sklepa:

Krajanom se v vsa gospodinjstva  pošlje vprašalnik – Obrazec zbiranja predlogov za načrt razvojnih programov (NRP) , s prošnjo, da  ga izpolnjenega vrnejo v tajništvo KS do 26.09.2016.

Iz članstva odborov in vodstva sveta  naj se formira 5 članska komisija, ki bo opravila kategorizacijo prispelih pobud in pripravila osnutek prioritet NRV, ki bo predstavljen na zboru krajanov v oktobru 2016. 

Vodstvo sveta KS naj od MOK pridobi znesek, ki ga namerava dodeliti KS za izvedbo NRPv letu 2017.

Svetniki so predlog podprli.

Deli: