Soglasno o lokaciji za zdravstveno ambulanto

4. izredna seja

Včeraj je bila izredna seja Sveta KS z eno samo točko dnevnega reda -  Zdravstvena ambulanta Škofije. Predsednik sveta Edmond Gašpar je predstavil dvomesečne aktivnosti in projekte idejnih zasnov umestitve ambulante v Zadružni dom po naročilu Mestne občine Koper. Po izčrpni in burni razpravi so prevladali argumenti. Svetniki so soglasno sprejeli stališče, da je najbolj primerna, ekonomsko sprejemljiva in hitro rešljiva varianta umestitev ambulante v prvo nadstropje Zadružnega doma. Ta rešitev ima tudi široko podporo skupnosti.

Prvotna predvidena lokacija v fitnesu se je pokazala kot preveč problematična, zato je župan Boris Popovič takoj po zboru občanov (4. april), ko si je nekaj lokacij tudi ogledal, od nje odstopil. Za javnost je nekaj dni kasneje izjavil, da se bodo s krajani usklajevali in iskali skupne rešitve za umestitev podružnične ambulante Zdravstvenega doma Koper ter izrazil upanje, da bodo rešitev, ki bo zadovoljila vse oz. veliko večino, našli čim prej.

Na kasnejših sestankih med županom in predsednikom sveta  je bilo skupno naštetih osem različnih prostorskih variant, tako v javnih kot v zasebnih prostorih. Arhitekturni biro Mlinar, ki je sodeloval pri obnovi dvorane v letih 2009 in 2010, je dobil s strani MOK naročilo za izdelavo idejnih projektov umestitve ambulant v ZD in sicer za varianto v pritličju  in varianto v nadstropju ZD, kjer so v preteklosti že bili izdelani načrti za ambulanto (v letih 2007/2008). Župan pa je iz Ljubljane pridobil še eno arhitekturno rešitev s tremi variantami za preureditev avle v ambulanto.

Kot je povedal na seji Gašpar je sledil županovim besedam, da se bo pri lokaciji ambulante iskalo rešitev, ki bo zadovoljila čim več krajanov. Zato je za mnenje glede lokacije ambulante v avli povprašal društva, ki avlo in dvorano najbolj uporabljajo, in odbor za družbene dejavnosti, ki je najbolj temeljito seznanjen z društvenim in prireditvenim življenjem  v zadružnem domu. Samo tako je možno dobiti sodelovanje in širši konsenz.

Večina jih je bila mnenja, da lokacija v avli ni primerna in bi bil to hud poseg v funkcionalnost dvorane, ki bi izgubila dragocen prostora za dejavnosti KS (predstavitve projektov, seje sveta…), za društveno življenje, saj tam potekajo vsakodnevne vaje in priprave, za različne prireditve, druženja, pohode in srečanja borcev. Projekt obnove dvorane (zdaj Hermana Pečariča) in avle je bil dokončan šele leta  2010, s posegom v avlo pa bi se izničila tedanja investicija po vsega osmih letih.

Podobnega mnenja je bila tudi večina razpravljalcev na seji sveta. Krajan Milan Vergan je dejal, da bo v primeru namere umestitve ambulante v avli zahteval sklic zbora krajanov, ki  je edini možen način odločanja   v primeru tako pomembne spremembe javnega prireditvenega prostora in namembnosti Zadružnega doma. 

Potem so svetniki soglasno sprejeli stališče in ga danes že posredovali županu oziroma Mestni občini Koper.

Stališče se glasi:

Stališče sveta KS do predlaganih variant MOK o ožjem izboru možne prostorske umestitve ambulante

Svet KS Škofij se je seznanil z idejnimi rešitvami umestitve ambulante v zadružni dom in s stališči društev ter organizacij, ki so vsakodnevni uporabniki prostorov Zadružnega doma. Stališče Sveta KS Škofije je, da je najbolj primerna, ekonomsko sprejemljiva in hitro rešljiva varianta umestitev ambulante v prvo nadstropje Zadružnega doma. Ta rešitev ima tudi široko podporo skupnosti.

Z izgradnjo zunanjega osebnega dvigala bi bil omogočen dostop gibalno omejenim, enako kot v ambulantah Pobegi-Čežarji in Gračišče. Dvigalo bi omogočilo dostop gibalno omejenim tudi v tajništvo KS in ostale prostore v prvem nadstropju, kar je sedaj onemogočeno. Krilo Zadružnega doma, kjer je projektirana ambulanta, ima tudi prostorsko kapaciteto (skupno 100 m2) za ureditev referenčne ambulante. Predhodno bi investitor in ustanovitelj moral urediti nadomestne prostore za štiri poslovne najemnike, ki so na razpolago v nedokončanih prostorih jugozahodnega dela ZD in po potrebi pomagati pri fizični selitvi najemnikov.

Predsednik sveta v tem primeru sprejema obvezo, da uredi z najemniki vse odnose, ki so vezani na selitev v nadomestne prostore (nove najemne pogodbe, uskladitev najemnin z velikostjo novih prostorov, morebitne postopke vezano z dobavitelji komunalij…). Prostore ambulante bi KS oddajala Zdravstvenemu domu brez plačila najemnine. Prihranjen znesek vsakoletnih najemnin pa bi moral Zdravstveni dom uporabiti izključno za posodabljanje ambulante.

Gradbena dela za ureditev prostorov ambulante lahko stečejo takoj po preselitvi najemnikov. Ker je v tem delu ZD že bila zdravstvena dejavnost, verjetno niso potrebni upravni postopki za uporabno dovoljenje. Ob takojšnjem sprejemu odločitve s strani ustanovitelja Zdravstvenega doma, je realni rok za usposobitev ambulante konec oktobra oziroma najkasneje v začetku novembra 2018.

Z jasno izraženim stališčem poskušamo županu olajšati odločitev, ki je skladna z izjavljeno voljo, da bo upošteval najširši konsenz skupnosti. Končna odločitev pa je v vsakem primeru izključno v njegovi pristojnosti.

Deli: