Špina se je vrnila na svoje mesto

špina

 

Velika investicija v kanalizacijo na Sp. Škofijah je močno posegla v vaški trg, kjer od leta 1935 stoji tudi izlivka oziroma po domače špina. To je zob časa že dodobra načel in ker se je obetalo asfaltiranje celotnega trga, je predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar dal pobudo, da bi se ob tej priložnosti obnovila. Predstavlja namreč tudi tehnično dediščino in je pomemben pričevalec zgodovine.

To se je tudi zgodilo, 30. junija je bila celotna izlivka s podstavkom demontirana. Špina je šla najprej v Izolo na peskanje. Potem sta jo v roke vzela Cveto in Milan ter jo popravila oziroma rekonstruirala. V Črnomlju so jo strokovno pobarvali in skrbno varovana je počakala na zaključek del na trgu.

Medtem je betonski podstavek obdeloval škofijski kamnosek Maks Fojkar. V zgornjem delu je bil zelo poškodovan in potrebno ga je bilo nadomestiti s kamnoseškim izdelkom iz kraškega sivca.

V treh mesecih in pol je bilo opravljenega veliko strokovnega dela, vloženih mnogo ur in truda (poročilo o celoviti sanaciji bodo v krajevni skupnosti še pripravili), v petek pa se je špina vrnila na svoje mesto.

Cveto Rošt, Maks Fojkar, Adem Skulič, Ivo Pranjič in Edmond Gašpar so v petek zvečer poskrbeli za postavitev in montažo. Ker bo voda pritekla šele v prihodnjih dneh, ko se bo prostor tudi tlakovalo, so nazdravili s penino.

Fotogalerija

Deli: