Spomenik spominja in opominja

komemoracija 2016

Danes je bila pred spomenikom padlih borcev na Škofijah komemoracija ob dnevu spomina na mrtve. Pripravili so jo učenci in zaposleni OŠ Škofije,  Krajevna organizacija zveze borcev NOV in  KS Škofije.

Slavnostni govornik je bil Miran Bavčar, ki je povedal:

»Človek je živ, dokler živijo ljudje, ki se ga spominjajo. Spomin je kratek in končen, kot je končno življenje posameznika. Rojstvo, brezskrbno otroštvo, mladostniško iskanje, plodna zrela leta, modra, spominov polna starost, odhod.

Z nami odidejo tudi naši spomini. Ostajajo nova znanja, nove pridobitve, ostaja napredek, življenje postaja lažje, daljše in lepše. Tako generacija za generacijo, tisoče in tisoče let.

Kadar želimo zanamce opozoriti na pomembnost nekega časa, ko želimo izpostaviti izjemnost, gradimo spomenike. 

Spomenik, pred katerim stojimo, so krajani in krajanke Škofij zgradili s svojimi sredstvi in prostovoljnim delom pred več kot tridesetimi leti. Želeli so ohranjati spomin na žrtve svetovne vojne. Spomin na borce narodoosvobodilne, zmagovite vojske. Spomin na zmagovalce, ki vojne niso začeli, niti želeli. Spomin na delavce, kmete, obrtnike, učitelje, uradnike, preproste ljudi, kot smo mi. Spomin na ljudi, ki so v obrambo človekovih pravic, napadalcem iztrgali orožje in se uprli. Uprli zverinskemu nacizmu in fašizmu, ki sta zasedla Evropo, pobijala, požigala, ropala. Uprli so se pohlepu, zavračanju, preziranju in uničevanju drugačnosti, iztrebljanju celih narodov in prepričanj. Uprli so se in zmagali. 

Zato so njihovi tovariši, vaši dedje in očetje, pred več kot tridesetimi leti zgradili ta spomenik.

Spomenik, ki ohranja spomin na preproste ljudi, ki so vedeli, kaj je prav, in se zato pogumno uprli pohlepu, nasilju in krivici. Spomenik povezuje vse, ki verjamemo v svobodo in pravico.

Svoboda nam ni dana, za svobodo in pravico se borimo vsak dan, vsi.

Spomenik spominja in opominja.«

Fotogalerija

Deli: