Svečana obeležitev 70. letnice LD Koper

obletnica LD Koper

Lovska družina Koper je 3.6.2017 obeležila 70. letnico ustanovitve, s svečano prireditvijo v dvorani KS Škofije. Tistega dne popoldne so se na Škofijah  zbrali lovci ,v svečanih krojih,  iz vseh lovskih družin na Obali, lovci pobratene lovske družine Nanos,  predstavniki lovske zveze Slovenije, Lovske zveze Koper, lovci iz zamejstva, delegacija Zavoda za gozdove iz Sežane ter seveda svojci lovcev in drugi povabljenci iz raznih organizacij in družbenopolitičnih skupnosti iz Obale.

Kot se za take slavnosti spodobi je najprej sledilo skupno fotografiranje, nakar je prisotne nagovorila povezovalka programa prireditve, pozdravila prisotne, na kratko spregovorila o namenu proslave in na oder povabila Lovski pevski zbor Dekani, ki je pod taktirko g. Baloha zapel dve pesmi na lovsko tematiko. Lovski pevski zbor Dekani je poznan kot eden boljših lovskih pevskih zborov v Sloveniji, ima dolgo ustvarjalno pot in nastopa doma in v tujini.

Takoj za tem se je predstavil orkester KD » Izolski harmonikaši« pod vodstvo učitelja harmonike g. Andreja Gropajca. Harmonikaši so poskrbeli za prijetno vzdušje do zaključka proslave.

Uradni del prireditve se je pričel z nagovorom starešine Lovske družine Koper Janka Taurerja, ki je po uvodnem pozdravu, orisal zgodovino  LD Koper od ustanovitve Okrajnega lovskega društva Koper v letu 1945 do ustanovitve Lovske družine Koper v letu 1947. Pri tem je poudaril, da sta imela za ustanovitev lovske družine največ zaslug g. Peter Pavlič in Srečko Pečarič.

Od takrat dalje se je Lovska družina Koper razvijala, se številčno širila in skrbela za ohranitev divjadi, ravnovesja divjadi in si prizadevala za ohranitev primernega habitata za vse vrste divjadi. Lovci lovske družine Koper, se s ponosom spominjamo naših predhodnikov, mnogih ni več med nami, naša naloga pa je enaka kot je bila, skrb za divjad, čisto naravo in sodelovanje s kmeti in drugimi , ki so vpeti v območje lovišča. Skratka lovci smo vedno delovali v skladu z načeli trajnostne rabe prostora in po načelih Etičnega kodeksa Slovenskega Lovca.

Žal smo priča vsakodnevnemu krčenju primernega življenjskega okolja divjadi na račun intenzivnega kmetijstva . Posledično divjad povzroča čedalje večjo škodo na kmetijskih kulturah ,kar je razumljivo, če pomislimo, da je še včeraj tam bil istrski gozd, varno zavetišče divjadi. Lovska družina poskuša z različnimi ukrepi in sredstvi, seveda skupaj z oškodovanimi kmetovalci omiliti posledice in omejevati škode.

Na kraju se je starešina zahvalil lovcem za privrženost lovski organizaciji in opravljeno delo, zamejski lovski organizaciji za sodelovanje in gostom za prihod na slavnost.

Sledil je pozdravni govor predsednika KS Škofije g. Edmonda Gašparja, vodij delegacij lovskih organizacij in drugih predstavnikov lokalne samouprave.

S tem se je ta uvodni del proslave končal in se nadaljeval s podelitvijo lovskih priznanj  in plaket tistim lovcem, ki so se s svojim delom v lovski organizaciji še posebej izkazali. Odlikovanja in druga priznanja sta podelila, starešina LD Koper in predstavnik Lovske zveze Slovenije Vedran Prodan.

Program se je nadaljeval  s podelitev spričeval dvanajstim lovskim pripravnikom iz lovskih družin vključenih v Lovsko zvezo Koper. Spričevala sta podelila dr. Livij Jakomin, predsednik izobraževalne komisije pri LZ Koper, s članoma izpitne komisije. mg. Jankom Brezovnikom in Andrejem Silo ing. gozdarstva.

Dr. Livij Jakomin je na kratko orisal dvoletno strokovno izobraževanje lovskih pripravnikov, ki se je na kraju končalo z lovskim  izpitom. S sprejemom lovskega spričevala in lovsko zaprisego, da bodo spoštovali Kodeks Slovenskega lovca in po najboljših močeh skrbeli za ohranjanje narave in divjadi so nekdanji pripravniki postali lovci s pravico samostojnega lova.

Ponovno so se oglasili ubrani glasovi Lovskega pevskega zbora Dekani, nakar se je starešina Lovske družine Koper Taurer zahvalil KS Škofije, ker je omogočila organizacijo proslave v njenih prostorih, zahvalil se je  donatorjem in prijateljem lovstva za pomoč pri izpeljavi proslave ter lovskemu pevskemu zboru Dekani zaželel še obilo uspešnih nastopov in vse udeležence proslave povabil na družabno srečanje.

Lovski pozdrav!

Zoran Kosmina

 

Fotogalerija

Deli: