Ukrepi za večjo varnost

ukrepi varnost

Odbor za infrastrukturo se je v prejšnjem in sedanjem mandatu skupaj s predsednikom sveta KS temeljito lotil cestne in prometne problematike. Med drugim je bil pripravljen tudi seznam vseh kratkoročnih ukrepov, ki bi jih bilo treba izvesti za večjo varnost v krajevni skupnosti. Seznam je bil v začetku aprila posredovan Direkciji RS za infrastrukturo in poslanki Lilijani Kozlovič. V petek, 6.5. sta predstavnici DRI opravili terenski ogled na Škofijah v spremstvu Darka Počkaja. V ponedeljek na posvetu s poslanci so bili že dani obširni odgovori na vse pobude. Danes pa so se prva dela, ki jih je naročil DRI, že začela.

Predno naštejemo predlog ukrepov in odgovore DRI, kaj bo mogoče urediti, pa še o pristojnostih in odgovornostih glede cest. Čeprav je cesta skozi Škofije državna cesta, pa je po naših predpisih vzdrževanje prometnih površin ter objektov in naprav na državnih cestah na območju  naselij v pristojnosti občine. Po besedah Lilijane Kozlovič lahko sicer DRI pri naložbah ali ukrepih sodeluje, vendar morajo priti konkretne pobude z oceno denarnih vložkov s strani občine. To velja za vse kraje, skozi katere teče državna cesta.

V nadaljevanju so našteti predlogi KS Škofije in odgovori DRI.

Splošni ukrepi:

  • Pobarvati obstoječe črte in ostale talne označbe na cestišču na odseku od krožišča na Fortezzi do mejnega prehoda Škofije.

    Odgovor DRI: Barvanje obstoječih talnih označb na območju Škofij bo izvedeno v mesecu maju 2016.

  • Zaris pločnika na odseku od krožišča Fortezza do priključka za Zgornje Škofije ter zaris pločnika od semaforiziranega prehoda za pešce do stanovanjske hiše Spodnje Škofije št. 50.

    Odgovor: Odsek državne ceste med semaforiziranim prehodom za pešce ter stanovanjsko hišo Spodnje Škofije št. 50 se nahaja v naselju Škofije. V skladu z veljavno zakonodajo je za ureditev površin za pešce v naseljih zadolžena pristojna občina. Odsek državne ceste med krožnim križiščem Fortezza in priključkom za Zgornje Škofije poteka na območju izven naselja, za ureditev površin za pešce na tem območju je pristojna Direkcija RS za infrastrukturo. Na terenskem ogledu dne 6.5.2016 je predstavnik KS Škofije predlagal, da se pločnik označi z robno črto. Obstoječe robne črte bodo, kot navedeno v zgornji alineji, v kratkem obnovljene.

  • Namestitev svetilk ob DC za osvetlitev križišča za Čuk in dela cestišča do odcepa za Zg. Škofije.

    Odgovor: Na terenu je bilo ugotovljeno, da je kot podaljšanje obstoječe cestne razsvetljave na območju naselja Škofije možno urediti razsvetljavo križišča, vendar je skladno z zakonskimi določbami to investicija občine, saj gre za območje znotraj naselja. Iskalo se bo skupno rešitev.

  • Namestitev ogledala ob priključku za Plavje.

    Odgovor: Ogledalo bo nameščeno predvidoma do konca junija.

  • Premestitev table naselja Škofije ali (alternativno) namestitev table omejitve hitrosti 50 km/h.

    Odgovor: Direkcija RS za infrastrukturo ocenjuje, da je prestavitev prometnih znakov za označitev naselja Škofije upravičena, in sicer iz smeri Dekanov proti Škofijam za krožno križišče Fortezza, pred prvo stanovanjsko hišo, iz smeri MP Škofije pa pred stanovanjsko hišo Sp. Škofije 236. Premeščanje table naselja pomeni tudi spremembo obveznosti MO Koper, v primeru širitve naselja bo morala pristojna Mestna občina Koper podati izjavo glede obveznosti gradnje in vzdrževanja prometnih površin, objektov ali naprav, kot to določa 47. in 62. člen Zakona o cestah. Na terenskem ogledu je bilo dogovorjeno, da v kolikor MO Koper do turistične sezone ne bo podala izjave, bo Direkcija RS za infrastrukturo vzpostavila omejitev hitrosti 50km/h s prometno signalizacijo.

  • Ureditev dovoza iz DC na dostopno cesto v zaselek na parceli 1298/17, k.o. Plavje.

    Odgovor: Priključevanje na državno cesto ureja upravljalec ali lastnik parcele. Z omenjeno parcelo upravlja Mestna občina Koper. Postopki glede ureditve dovozov potekajo tako, da upravljalec ali lastnik parcele na Direkcijo RS za infrastrukturo poda vlogo za pridobitev soglasja za ureditev priključka, v sklopu tega soglasja se uskladi ureditev priključka, sama izvedba oziroma investicija pa je v pristojnosti upravljalca ali lastnika parcele.

  • Ureditev odvodnjavanja meteornih voda iz DC na odseku za cerkvijo na Sp. Škofijah do odcepa za Plavje – Sp. Škofije 194 (ga. Norma) v smeri Trst – Koper s podaljšanjem meteornega kanala do obstoječe urejene meteorne kinete.

    Odgovor: Koncesionar bo v sklopu opravil rednega vzdrževanja državnih cest očistil kanal za odvajanje meteorne vode ob cesti R3- 741/235 od cerkve od stacionaže km cca. 1,170 do km cca. 0,690. Glede predloga za podaljšanja meteornega kanala bo Direkcija RS za infrastrukturo Krajevno skupnost Škofije obvestila, kako bo odvajanje meteornih voda rešeno.

Zeleni rez

  • Porezati in očistiti drevesa in podrast ob križišču DC – Čuk (546/22, k.o. Škofije).

    Odgovor: Koncesionarju bo v juniju opravil posek dreves, ki so na parceli št. 546/22, k.o. Škofije, ki je v lasti Republike Slovenije. Preglednost je sicer že omogočena z nameščenim ogledalom na križišču.

  • Strokovni obrez dreves »platan« na DC na odseku od cerkve na Sp. Škofijah do odcepa za Plavje.

    Odgovor: Obrez platan na omenjenem odseku je že izvedla Komunala Koper po naročilu KS Škofije, in sicer konec marca 2016.

Prehodi za pešce

  • Ukinitev obstoječega prehoda za pešce ter ureditev dveh novih prehodov za pešce v naselju Škofije.

    Odgovor: Za ukinitev oz. ureditev novih prehodov za pešce v naselju je zadolžena pristojna občina. Direkcija RS za infrastrukturo se strinja, da se obstoječi prehod lahko ukine. Z vidika Direkcije RS za infrastrukturo sta lokaciji dveh novih prehodov, ki jih predlaga KS Škofije, to je pred Zadružnim domom in ob kolesarskem prehodu Parenzane, ustrezni.

Krožna križišča

  • Izgradnja krožišča na odcepu DC in ceste na Zg. Škofije.

    Odgovor: Predlog pomeni izgradnjo novega krožišča s kraki državne in lokalne ceste, zato mora biti pobudnik občina, ki mora nastopiti kot sofinancer takšnega krožišča.

  • Izdelati dodatni uvoz/izvoz na krožišču Fortezza (povečava krožišča) za novo načrtovano cesto Sp. Škofije – Zg. Škofije.

    Odgovor: Predmetni predlog ni v pristojnosti Direkcije RS za infrastrukturo. Novogradnja občinske ceste in priključka na državno cesto je skladno z zakonodajo v pristojnosti Mestne občine Koper, Direkcija RS za infrastrukturo je v tem postopku kot upravljalec državne ceste soglasodajalec, ki v okviru tega postopka usklajuje spremembo prometne ureditve oziroma novo priključevanje.

Dodatna signalizacija

Odgovor: KS Škofije je predlagala postavitev dveh merilnikov hitrosti " »VI VOZITE«. Postavitev merilnikov na predlagani lokaciji pri prehodu za pešce je možna. Za namestitev tovrstnih merilnikov znotraj naselja je pristojna občina, bo pa Direkcija RS za infrastrukturo iz naslova posebnih ukrepov za dvig prometne varnosti namestila ta dva merilnika, saj gre za odsek, ki ima v času turistične sezone izrazito povečan promet. Ker tovrstnih merilnikov Direkcija RS za infrastrukturo nima na zalogi bo Krajevno skupnost Škofije naknadno obvestila kdaj bodo merilniki nameščeni.

Deli: