V jeseni bodo Jelarji spet Elerji

Elerji

Decembra 2013 je svet KS Škofije obravnaval in potem posredoval pristojnim službam MOK neposredno pobudo  12 krajanov Elerjev za spremembo administrativnega in geodetskega imena Jelarji v Elerji. Po cestnih označbah gre za kraj Elerji, medtem ko je v vseh osebnih dokumentih  in admnistrativnih postopkih uporabljeno ime Jelarji, ki krajanom ni bilo nikoli blizu.

Po treh letih in pol se  tako približuje zaključek postopka. V jeseni bo še 30 dnevna javna objava Poziva k predhodnemu posvetovanju o predlogu za preimenovanje naselja Jelarji v naselje Elerji. Poziv bo objavljen na internetni strani MOK koper.si, na eKopru in internetni strani KS Škofije. V času predhodnega posvetovanja bo možno mnenja, predloge in pripombe k Predlogu za preimenovanje podati pisno na mestu javne razgrnitve kot zapis v knjigo pripomb in predlogov, lahko se bodo poslali pisno po pošti na naslov Mestne občine Koper, Verdijeva 10, Koper ali na elektronski naslov obcina@koper.si.  Občinski svet Mestne občine Koper bo mnenja, predloge in pripombe, podane na predhodnem posvetovanju, obravnaval in se do njih opredelil. O svojih stališčih bo obvestil javnost na spletnih straneh občine. Potem bo občinski svet predvidoma v oktobru sprejel  Odlok o preimenovanju naselja Jelarji v naselje Elerji.  

Po spremembi imena bodo morali prebivalci Elerjev zamenjati  obstoječe hišne številke s tablicami z novim imenom in spremembe vpisati v osebne dokumente. Stroške je po zakonu dolžna pokriti občina.

Krajani so svoj predlog utemeljili tako z zgodovinskimi viri  kot tudi  s posplošeno običajno rabo imena naselja  ELERJI  in značilnim krajevnim priimkom ELER.  Sedanje ime JELARJI se v geodetskih kartah pojavlja šele po letu 1955, do tedaj pa lahko skozi vsa časovna obdobja od nastanka katastra sledimo imenu ELLERI, v italijanskem zapisu, kar ustreza slovenskemu zapisu  ELERJI. Uporaba imena ELERJI  je splošno sprejeta in običajna ne le v komunikacijah med  prebivalci naselja samimi  kot tudi splošno med  prebivalci Mestne občine Koper, ampak tudi v uradnih komunikacijah med prebivalci JELARJEV in številnimi  ustanovami, ki v naslovih  uradnih  korespondenc običajno uporabljajo kar ime ELERJI.

Deli: