V spomin na 96 žrtev

pohod praznik ks

V soboto dopoldan je bil tradicionalni pohoda ob krajevnem prazniku, ki je potekal krožno od spomenika na Sp. Škofijah na Zg. Škofije, Urbance, Badiho in Plavje ter nazaj do Škofij.  Glavni organizator pohoda je v okviru krajevnega združenja borcev Guido Bertok, vodil pa ga je Bojan Rovšek.Ustavili so se  pri spominski plošči Cvetka in Ivana Škrlja v Urbancih,  pri plošči Danila Pregarca na Badihi,  pri plošči na Plavjah, posvečeni prvemu odboru OF v slovenski Istri in  pri spomeniku NOB na Plavjah. 

Na pohodu, ki je potekal v sodelovanju s KS Škofije, Združenjem protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper in KO ZB za vrednote NOB Škofije, je njen predsednik Vladimir Tul spomnil na nekatere dogodke in mejnike.

Ob spomeniku na Sp. Škofijah je dejal:« Spomenik je bil postavljen leta 1985 z veliko prostovoljnega dela v spomin na 96 krajanov, ki so padli za osvbodoitev domovine. Amfiteater je narejen iz klesanega kamna peščenjaka. V teh krajih bila obdelava kamna tradicija, saj je bilo v okolici  več kamnolomov, iz katerih so v preteklosti pridobivali kamen kot gradbeni material za istrske hiše. S kamnom iz teh kamnolomov se je oskrbovalo tudi gradbišča v Trstu in drugod. Načrte za spomenik sta pripravila akademski slikar Zvest Apollonio in tržaški arhitekt Vladimir Vremec

Na Badihi:« Danilo Pregarc je bil velik domoljub in antifašist. Leta 1936 se je zaposlil v žaveljski rafineriji, kjer se je povezal s kasnejšim narodnim herojem Antonom Šibeljo – Stjenko. Bil je tajnik OF v V. Dolinske rajonu z ilegalnim imenom Zmaj. Novembra 1944 so bile izvedene prve volitve v narodnoosvobodilne odbore in na skupščini je bil Pregarc izvoljen za tajnika. Skupaj z Danilom Petarošem sta sklenila spraviti na varno ves okrajni arhiv v bunker na Badihi. Tukaj ga je zajela nemška izvidnica in ga zaprla v sobo svoje postojanke. Pregarc je 19.3.1945 poskušal pobegniti skozi okno, a ga je na begu zadela krogla nemškega stražarja.«

Pri Jamškovi hiši:« V tej hiši je bil 1. decembra 1941, torej pred 75 leti ustanovljen prvi odbor OF v slovenski Istri. Cilje boja proti okupatorju je prisotnim na sestanku predstavil Oskar Kovačič. Ustanovnega sestanka so se udeležili še Jože Jamšek, Jože Miklavčič in njegov sin Josip, Aničet Loredan, Jože Vatovec, Avgust Brajnik, Doro Furlanič, Bruno Klarič, Danilo Pregarc in Anton Petaros.

Z mislimi bi morali nazaj v dogajanje tistega časa. Več ko dve desetletji je vladal fašizem, ki je zatiral istrske narode. Potekala je druga svetovna vojna. Vsi ti pogumni fantje in možje bi lahko oportunistično s strani opazovali ta dogajanja in se nebi izpostavljali nevarnostim.

Ne, oni so se  zavedali da je potrebno nekaj storiti za svoj narod in so izbrali pot upora ne gleda na nevarnosti, ki so jih čakale. Zato je prav, da se ob takih prilikah kot je počastitev krajevnega praznika ustavimo pri tej hiši in obudimo spomine na tiste težke čase.«

Pohodnike je po obhodu škofijskih krajev in spomenikov v avli zadružnega doma pričakal vroč čaj in prigrizek ter seveda še malo druženja ob spremljavi harmonike, ki jo je neutrudno igral  član ZB za vrednote NOB, tovariš Anton Rakar. Pohoda so se udeležili tudi učenci škofijske šole in po dobri tradiciji tudi ravnateljica Vlasta Baraga. Prav tako so se mu pridružili tovariši iz Kopra, Bertokov, Pobegov in drugih krajev.

Fotografije: Guido Bertok, Neva Tul

 

Fotogalerija

Deli: