Valmarinke so pletle rožnato

rožnate pletenine

Slovensko združenje Europa Donna Slovenija  že tretje leto v  Rožnatem oktobru organizira akcijo Rožnate pletenine. Oktober je namreč mesec  osveščanja o raku dojk,  rožnate pletenine, ki jih ustvarjajo pridne roke v številnih občinah, društvih in organizacijah, pa ovite okoli dreves  mimoidoče opozarjaja na pomen osveščanja o raku dojk, preventivnem samopregledovanju in zdravem načinu življenja. Letos v akciji sodelujejo tudi društva in posamezniki v koprski občini. Njihova koordinatorka je Natalija Korent iz Elerjev. Akciji se je priključilo tudi društvo Istrski grmič oziroma Valmarinke, ki so že spletle in skvačkale dovolj rožnatih pletenin, da bodo z njimi »oblekle« drevo v Kopru in drevo na Škofijah.

Vedno razpoložene, nasmejane in zagnane Valmarinke so se včeraj dobile v prostorih zadružnega doma in pregledale opravljeno delo. So napletle dovolj, kakšne vzorce so ustvarile, koliko metrov bo potrebnih za ovijanje dreves? V torek bo potekalo v Kopru, do konca tedna pa bodo oblekle še drevo na Škofijah. Seveda pa je bilo v nitih pletenin in pogovorov ves čas prisoten tudi namen njihovega dela in druženja, saj Valmarinke pravzaprav poosebljajo celotno akcijo, ki poudarja ustvarjalnost, sodelovanje, druženje in preventivo.

Ves mesec oktober nas bo rožnata barva opozarjala, da rak dojke niso samo številke, da to ni nekaj, kar se dogaja drugim, ampak je med nami. Tako na Škofijah, kot v drugih krajih Slovenije in sveta. O tem se je treba pogovarjati, se informirati. Rak dojk in rodil je bolezen, ki lahko doleti prav vsako žensko: mamo, sestro, prijateljico, sodelavko in  je obvladljiva ter zazdravljiva, če jo pravočasno odkrijemo ter skrbimo za zdrav odnos do sebe, okolice in narave.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V Sloveniji letno zboli 1.300 oseb, 400 jih umre. A te številke lahko spremenimo, zmanjšamo. Temu so namenjene preventivne in civilno-družbene akcije osveščanja  o sami bolezni, pomenu preventive, zdravega načina življenja kot tudi pozitivnih učinkov ustvarjalnosti na naše psiho-fizično zdravje

V Europa Donna so akciji zapisali naslednje: 

Povezovanje in sodelovanje za skupen cilj 

Ustvarjalnost neposredno povezujemo s skrbjo zase in svoje zdravje. S kvačkanjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenja, ročnih spretnosti, vztrajnosti, razumevanja in upoštevanja navodil. Vse te lastnosti potrebujemo za uspešno soočanje z boleznijo. Poleg tega pa razvijamo občutek za estetiko in občutek uspešnosti oz. pozitivne samopodobe. 

Spodbujamo medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje, saj vključujemo rokodelska društva, domove za upokojence, ljudske univerze, občine, različna društva in nevladne organizacije kot tudi odločevalce v lokalnih skupnostih, bolnice ter posameznike v skupni cilj z dobrodelno noto. S povezovanjem si želimo boljšo povezanost med organizacijami in občinsko upravo, na ravni lokalne skupnosti, za skupno dobro in skrb za zdravje občanov. 

Zakaj pletenine?

Nežne pletenine metaforično povezujemo z ranljivostjo, z drevesi pa moč. Ovijanje pletenin nam tako predstavlja spoštljivi odnos do telesa, narave in dreves, kot so simbol moči, ki je prisotna v vseh nas in jo je potrebno v vmesnem življenjskem obdobju (diagnoza, zdravljenje in po bolezni) priklicati oz. na novo zgraditi. To pa ni vedno lahko. Zato smo mi tu, za vse, ki to podporo potrebujejo!

Odziv

Odziv sodelujočih je zelo pozitiven, celo nad pričakovanji. Organizirali smo številne delavnice kvačkanja in pletenja po celi Sloveniji ter sestavljanja pletenin v prostorih Europe Donne, na katerih so bile prisotne članice Europe Donne, ženske, ki so prebolele raka in so z udeleženkami neposredno delile izkušnjo. Po besedah večine udeleženk kreativno izražanje ugodno deluje ne samo na dušo ampak posledično tudi na telo. 

Načrti za prihodnost

Prizadevamo si, da bi tudi v prihodnje preko ustvarjalnosti, s skupnim sodelovanjem in povezovanjem osveščali javnost o problematiki raka. Tovrsten pristop detabuizira raka dojk in rodil ter senzibilizira strah pred boleznijo. Z letošnjim letom z novim razvojnim programom Europe Donne ROZA (za osveščanje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka), ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, naslavljamo tako bolnice, njihove svojce kot splošno javnost (zdravo populacijo), da se vključijo v naš program s katerim naslavljamo strah, za katerega menimo, da je eden izmed glavnih vzrokov za umrljivost, saj mnoge ženske strah ohromi in preprečuje, da se samopregledujejo kot tudi udeležujejo preventivnih presejalnih programov (DORA, ZORA). Zgodnje odkrivanje pa je ključno za uspešno zdravljenje in večjo možnost preživetja. Zato pozivamo vse, da skupaj z nami povežejo rožnate niti za zdravje tudi v prihodnosti. 

Dodajamo pomembne povezave, kjer lahko dobite še več informacij:

Europa Donna

http://www.europadonna-zdruzenje.si/

Rožnati oktober

http://www.europadonna-zdruzenje.si/kdo_smo/roznati_oktober_2017

Rožnate pletenine

http://www.europadonna-zdruzenje.si/kdo_smo/roznati_oktober_2017/roznate_pletenine

 

Fotogalerija

Deli: