Več dialoga, sodelovanja in soodločanja

25.seja sveta

Na seji sveta je predsednik poročal o udeležbi na posvetu  urada  za lokalno samoupravo Ministrstva za javno upravo, na kateri je dr. Roman Lavtar  predstavil predloge sprememb zakona o lokalni samoupravi. Glavni namen sprememb je sledenje vladni strategiji razvoja lokalne samouprave do leta 2020 po priporočilih EU in OECD. Z njimi  se želi okrepiti vlogo ožjih delov občin  oziroma krajevnih skupnosti skozi participatorne oblike soodločanja .

Istočasno se želi razširiti možen obseg nalog, ki jih lahko prevzemajo KS, vpeljati participativni način priprave občinskih proračunov in skozi to motivirati medsebojno sodelovanje občin in KS. Predvideva se tudi možnost ukinitve statusa pravne osebe za KS.

Predlog tudi zahteva ureditev zaposlovanja sedanjih tajnic KS, ki naj bi jim bil formalni delodajalec občina, dela pa naj bi izvajala po nalogu vodstva sveta KS na sedežih KS.

Pomembno sporočilo predlogov sprememb je, da MJU vidi kot edino možnost sodelovanja krajanov v procesu odločanja občin z večanjam pomembnosti dialoga med občino in KS. To naj bi bilo institucionalizirano s posvetovanji in upoštevanju stališč KS o vseh pomembnejših zadevah na teritoriju posamične KS o katerih odločajo občinski sveti. Sveti KS so zadnji  nivo lokalne samouprave, drobljenje navzdol ni predvideno ali sprejemljivo.

Zaradi specifičnosti  Mestne občine Koper in vloge krajevnih skupnosti v njej je predsednik sveta dal pobudo, da se podoben posvet organizira tudi v naši občini oziroma krajevni skupnosti in v ta namen ponudil prostor  zadružnega doma.  

Seje sveta se je v sredo udeležila tudi skupina mlajših krajanov. Povedali so, da so zaskrbljeni in so prišli zato, da bi pozvali k enotnosti. Med ljudmi v svojih okoljih čutijo, da se jih želi razdvajati, zato so pozvali h kulturnemu dialogu, naj svetniki delajo skladno s sprejetimi sklepi in ne proti njim. Njihovo mnenje je,  naj svet do konca oddela svoj mandat v taki sestavi kot je in naj  deluje enotno. Povedali so, da so proti sovražnemu govoru in netenju nestrpnosti ter postavili vprašanja o tem, kdo so predstavniki Vaškega odbora, kako so bili izbrani in kdo objavlja na FB profilu Vaška skupnost. Od Rina Hrvatina so dobili le delne odgovore, čeprav je že pred časom povedal, da je Vaški odbor, Vaška skupnost in Rino Hrvatin ena in isto. Povedali so, da veliko krajanov z Zg.Škofij namreč nima nobenih informacij glede te skupnosti.

Deli: