Večer v spomin na Rafaela Vidalija

rafaelov večer

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije je v sredo, 7. decembra, priredilo bogat kulturni večer, posvečen Rafaelu Vidaliju in njegovemu literarnemu delu. Dvorano v Vaški hiši na Zgornjih Škofijah so do zadnjega kotička napolnili domačini ter Rafaelovi rojaki iz Kubeda. Predsednica društva ga. Vlasta Jerman je povedala, da je misel na ta večer zorela  že nekaj časa. Uvodno prijetno počutje so vzbudili štirje pevci, člani nekdanjega Okteta Škofije, Rafaelovo življenjsko in ustvarjalno pot so orisali  predsednica društva Vlasta Jerman, Vera Vezovnik in nekdanji odgovorni urednik Fontane Danilo Japelj. Vse dogajanje je bilo pretkano z branjem odlomkov iz treh Rafaelovih knjig, ki so: Ćubejske žrjavce, Lepi moj domček, čeprav te je samo za en lonček ter roman Vračanja v Retino. Brali so Tanja Kocjančič v kubejskem narečju, Hermina Valenčič, Anica Vitez, Neva Počkaj in Branko Filipič. Vse zgodbe se dogajajo v  škofijskem okolju, prostoru pod Tinjanom, in Vidalijevem rodnem Kubedu. V njih je ohranjeno bogato ljudsko izročilo.

Prireditev, posvečeno Rafaelu Vidaliju, sta dopolnila tudi Nives Kačič s fotografskimi posnetki ostankov Retine, Bojan Rovšek pa s podatki o nekdanjih prebivalcih tega  opustelega zaselka. Breda Vidali, Rafaelova hči, se je v imenu družine toplo zahvalila za tako spoštljiv spominski večer.

Verzi pesnika Alojza Kocjamčiča: Kar sem, si, Istra, ti mi dala, pečat si vžgala za vse dni … so  bili Rafaelu Vidaliju življenjsko vodilo.

Za dobro razpoloženje vseh so gostoljubno poskrbeli člani Kulturnega društva Zgornje Škofije.

Hvala vsem!

                                                                                       Vera Vezovnik

 

 

 

Fotogalerija

Deli: