Večer za spoznavanje korenin

narečni večer 2017

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije je v petek, 22. septembra organiziralo tradicionalno domoznansko srečanje, ki je potekalo na Gorenji  Škofiji ali po starem na 4. Škofiji oziroma   » PAR ĆIĆOU«.

Dober preučevalec  krajevne zgodovine in življenja  Leander Cunja je popeljal obiskovalce k ostalinam prazgodovinskega gradišča (kaštelirja) nad vasjo. Ogledali so si tudi vaški studenec in koriti, kjer so domačinke prale perilo in kjer so napajali živino.

Sledilo je srečanje na travniku na Plečarju, kjer je domovanje družine Sekolič. Iz pripovedovanja Leandra Cunje   smo izvedeli , da so Ćići zelo stara vas, ki pa se dandanes s številnimi novogradnjami spreminja v sodobno naselje. Krasi jo prelep razgled na Koprski zaliv in okoliške kraje. Seznanili smo se z ledinskimi imeni, spoznali smo hišna in najpogostejša  osebna imena  ter demografsko gibanje v kraju. Anekdote in dogodke iz življenja par Ćićou  so nizali domačini: Radenko Cupin, Gracijela  Šavron, Bruna  in Igor Sekolič. Izvedeli smo marsikaj zanimivega pa tudi šaljivega iz skromnega življenja nekdanjih prebivalcev.

Večer so s  svojim petjem  popestrila Dekleta s Škofij, prizor iz nekdanjega  vaškega življenja pa so uprizorile naše iskrive Valmarinke. Za veselo razpoloženje sta poskrbela mlada harmonikarja Martin in Erik, ki ju poučuje Andrej Gropajc.

Srečanja se je udeležilo precej domačinov in gostov,  mnogi pa so se opravičili. Prijetno pa nas je presenetila Mirjana Majer Babič, ki je v svoje opravičilo napisala:

» Želim vam en lep večer in mi je resnično žal, da se ga ne morem udeležiti. Vendar bom kot bivša Ćićka z vami v mislih. Od rojstva do sedmega leta sem preživela  med Ćići in Rombi. Poznala sem vse gruble,  barede, štjerne, ruožce in njihov čas cvetenja.  Še danes vem, kje so rasli bitončki, garofljići, špeglići in ćej nejdeš lumbar… Prekrasna leta!«

Za vse prisotne je bil to poučen in prekrasen večer  ob druženju pri gostoljubni družini Sekolič. Za njihovo dragoceno pomoč pri pripravi dogodka se jim  v imenu Kulturnega društva toplo zahvaljujemo. Za pomoč se zahvaljujemo tudi KS Škofije, vsem ki so napekli pecivo in Sergeju Roliču za prevoz klopi.

 

Fotogalerija

Deli: