Večer žive besede

Predstavitev knjige »Repelce«

Z zanimanjem smo v petek, 4. maja,  poslušali živahno besedo Boljunčana Vojka Slavca, avtorja knjige REPELCE, s podnaslovom  Boljunec – življenje in jezik nekoč in danes. Pogovor z njim je vodila mlada raziskovalka naših narečij Karin Marc Bratina. Krajani in gostje smo se zbrali v lepo urejeni knjižnici Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije, večer pa so z igro in glasbo, kot vedno doslej, popestrili tudi učenci šole ob mentorstvu predsednice KD Istrski grmič Vlaste Jerman. Na kitaro je zaigral Lenart Šporin, nastopili pa so še Ana Knez, David Guzej, Jan  Pohlen in Benjamin Logonder. Delo nekdanjih peric sta predstavili Valmarinki Anica Kocjančič in Anica Vitez. Med nami je bila tudi urednica knjige Martina Kafol.

Okroglih dvajset let je Vojko Slavec zbiral gradivo o svojem Boljuncu in Boljunčanih, o domačih šegah in navadah, domači govorici. Stroka je ocenila, da so bogati in izvirni Slavčevi zapisi vredni knjižne izdaje.  Hodil je, preprosto povedano, od hiše do hiše, od starejših izvabljal besede in zapisoval  npr. imena za rastline, predmete, zapisoval je dogodke in zgodbe, kako in s čim so se preživljali, kako so odganjali bolezni, lakoto, kako so se ženili, kako so rojevali, umirali … Vrednota  Boljunca so tudi domači ustvarjalci in njihova slikovita Glinščica.  

Ob tem svojem zbirateljstvu je Vojko spoznaval, kako minljiv je čas. Hvaležen je Dušanu Jakominu, duhovniku po rojstvu iz Sv. Antona, ki ga je najbolj spodbudil, da se je ljubiteljsko lotil tega zahtevnega in pomembnega dela. Kot je avtor posebej poudaril, knjiga ne izhaja iz arhivskih dokumentov, ampak je sad neposrednega ljudskega spomina in pripovedovanja. Ali kot je napisano v spremni besedi dr. Katje Hrobat Virgolet: Knjiga očara ravno s tem, da prav vse, kar je napisano, izhaja od ljudi, od vaščanov Boljunca. Bogastvo knjige je tudi obsežen slovar narečnih besed.

Prav zanimivo jih je primerjati s svojimi narečnimi besedami.

                                                                                                           Vera  Vezovnik

                                                                                                            

  

Fotogalerija

Deli: