Veseli ambulante, želijo odpraviti dvome in dobiti odgovore na vprašanja

29. seja sveta

V četrtek zvečer je svet KS Škofije obravnaval dve izjemno pomembni temi za vse krajane: informacijo o vzpostavitvi ambulante splošne medicine na Škofijah  in informacijo o pripravah na energetsko sanacijo osnovne šole in peticiji civilne iniciative ŠPET, ki zahteva gradnjo nove šole. V polni avli zadružnega doma so najprej razpravljali o ambulanti.

Vsi prisotni so soglašali, da je dodelitev zdravstvene ambulante Škofijam zelo pomembna in razveseljujoča novice. Zato je prav, da se k umestitvi ambulante v prostor pristopi skrajno skrbno, saj mora imeti program najprej možnost nadaljnjega razvoja, prav tako pa morajo biti pred odločitvijo razrešena nekatera vprašanja in problemi. Predviden prostor v zadružnem domu, kjer je zdaj fitnes, namreč po mnenju večine iz različnih razlogov lahko prinese kar nekaj teržav in tudi slabšo prometno varnost. Po mnenju večine bi bili primernejši občinski prostori ob parkirišču bivše bencinske črpalke, ki jih ima v najemu nepremičninsko podjetje.

O tem je že v torek temeljito razpravljal Odbor za infrastrukturo in pripravil svoje stališče, ki ga objavljamo v celoti. Predstavil ga je njegov predsednik Matjaž Čok. Na sestanku so menili, da zajema vsa potrebna področja in vprašanja,o katerih so razpravljali  in se odločili, da ga nemudoma pošljejo pristojnim na občino. Tajništvo je tako že zjutraj poslalo dopis in vljudno prošnjo, da do torka, ko je zbor krajanov, dobijo odgovore na vse izpostavljene dileme. Potem bodo vse potrebne aktivnosti lahko zelo hitro stekle.  

Poročilo Odbora za infrastrukturo  o ambulanti

Predsednik sveta je seznanil odbor za infrastrukturo z obvestilom MOK o možnosti izvajanja novo pridobljenega programa splošne medicine na Škofijah.

Odbor se veseli pridobitve tako pomembne zdravstvene infrastrukture v KS Škofije in izreka priznanje in zahvalo članu sveta KS Milanu Markočiču v prizadevanjih za končno odločitev občine, da vzpostavi ambulanto na Škofijah.

V razpravi so sodelovali poleg članov odbora tudi krajani – bližnji sosedje iz območja nameravane lokacije v Zadružnem domu in etažna solastnika stanovanja nad fitnesom. Vabljena koncesionarka  lekarne Melisa je opravičila svojo odsotnost.

Ključno je to, da se ambulanta vzpostavi na transparenten način ter da se z rešitvijo enega problema morebiti ne odpira novih vprašanj ali celo težav. Če pa se pojavijo nova vprašanja, moramo nanje najti ustrezne odgovore in poiskati rešitve. To terja od nas mandat in na koncu koncev to terjajo tudi krajani.

Da torej odmaknemo dvome se odbor strinja, da se postavi naslednja vprašanja:

  1. 1.      Ali je bil narejen ogled vseh možnih lokacij za ambulanto?
  2. 2.      Ali je lokacija za predlagano ambulanta res edina možna?
  3. 3.      Na izbrani lokaciji trenutno deluje fitnes, ki je med domačini izredno dobro sprejet.

V prostoru se odvija aktivnost, ki je pomembna za mlade, ima številno članstvo in simpatizerje. Je v fazi intenzivne organizacije mednarodnega športnega dogodka na Škofijah in priprav društva za evropsko prvenstvo v maju 2018.

Obstaja rešitev ali predlog, kamor naj bi se fitnes preselil? Na čigave stroške?

KS nima prostorske možnosti, da najemnici ponudi enakovreden nadomestni prostor in v finančnem načrtu za l. 2018 nima predvidenih sredstev za morebitne stroške, povezane s selitvijo ali povrnitve najemnikovega  investicijskega vložka v ta prostor.

  1. 4.   Po ogledu kraja se zdi, da je število prostih parkirnih mest omejeno na eno ali dve. Se vam zdi, da je število parkirnih mest dovolj veliko?

Bo potrebno spremenit prometni režim in če da na kakšen način? Obstaja načrt za to? 

V primeru odločitve občine, da umesti ambulanto v prostor sedanjega fitnesa, izpostavlja odbor sledečo problematiko ali tveganja, na katero je - verjamemo potrebno najti ustrezna pojasnila:

-           pomanjkanje parkirnega prostora v neposredni bližini fitnesa/ambulante

-           stališče  etažnih lastnikov stanovanja nad fitnesom/ambulanto s poslabšanjem njunih bivalnih pogojev zaradi nedvomno  povečane prometne in  parkirne obremenjenosti skupnega dvorišča. Etažna lastnika imata s sodnim sklepom zagotovljeno parkirišče na tem prostoru.

-           na dostopni poti sta prometna znaka prepovedi prometa z obeh strani. Njena širina poti ne omogoča srečanje dveh vozil, zato bi bilo potrebno uvesti režim enosmernega prometa

-           dostop do ambulante bi dva krat prečkal  mednarodno (in državno) kolesarsko pot D 8 (t.im.Parenzana), kar predstavlja dodatno varnostno tveganja za kolesarje

-           po trasi dostopanja do ambulante poteka tudi varna  šolska peš pot, ki jo bo povečan promet tudi dva krat prečkal

-           gradbeno je prizidek v smeri proti kurilnici KS bolj lopa kot stavba s šibko strešno konstrukcijo, obdano s pločevino in brez vsake toplotne izolacije. Sedanja najemnica trdi, da tudi zamaka. Ta prostor tudi nima dnevne svetlobe.

 

Na vprašana je potrebno dobiti odgovore za katere pa verjamemo, da  jih ne bo problem dobiti, saj lahko sklepamo, da so bili že predhodno predebatirani.

Odbor priporoča svetu KS, da pobliže in tvorno  sodeluje z odločevalci ter da skupno poiščejo najustreznejšo rešitev, ki bo omogočila zagon ambulante v 2018.

Ključno je torej dejstvo, da se pri rešitvi problemov ne sme zgoditi, da se ob odprtju ambulante na tem mestu (ali katerikoli drugem) pojavijo novi problemi.  

Škofije, 28.03.2018                                               

 Odbor za infrastrukturo         

   

Na fotografijah so predviden prostor v zadružnem domu ob Parenzani in varni poti v šolo, parkirišče...

Fotogalerija

Deli: