Veselo martinovanje na Škofijah

martinovanje 2017

Društvo Dobra volja Škofije je na predvečer Sv. Martina v Zadružnem domu Škofije priredilo prvo prireditev«Iz trte gre v vino«  in tako tudi 1. martinovanje na Škofijah. Na odru se je pred polno dvorano obiskovalcev odvijal zanimiv program,  v nadaljevanju pa so Primorski fantje z neuničljivo Ivico Vergan poskrbel še za živahen ples.

Iztok Novak Easy je vodil razgovor s škofijskimi vinarji: Matjažem Čokom iz vinarstva Čok s Plavij, Aleksandrom Klenarjem iz Vinske kleti KlenArt, Urško Agapito iz kmetije Agapito in Janom Hrvatinom iz Vinarstva Hrvatin iz Elerjev. Predstavili so svoje družinsko in življensko povezanost z grozdejm, vinogradništvom in vinarstvom  ter poudarili, koliko energije in ljubezni je potrebno, da  v sode in steklenice spravijo dobro vino. Prisoten je bil tudi največji vinar v regiji, ki ima na območju Purissima največji del škofijskih vinogradov, Vina Koper. Prav te dni je praznoval 70 – letnico in predstavnik Vina Koper Škofjot Simon Černe  je obiskovalcem predstavil podjetje, njegove bogate izkušnje in uspehe.

Kulturni program je vodil Gabriel Križman. Klapa Semikanta je z svojim čudovitim izborom skladb dodala vinu žlahtno spremljavo z pesmijo. V programu so člani skeč skupine Društva Dobra volja Škofije izvedli prikaz tlačenja grozdja kot se je izvajalo nekoč. Otroška folklorna skupina OŠ Marezige je poskrbela za razigranost in spomine na plese nekoč. V duetu sta zapela Mario Pretvar in Orjana Turk. Društvo Dobra volja pa je ob tej priložnosti svojim obiskovalcem predstavilo tudi zelo uspešno mlado krajanko Škofij Tadejo Udovič-Kovačič, ki je kljub svojim komaj 10 letom večkratna zmagovalka tako mednarodnih kot državnih in drugih različnih tekmovanjih na diatonični harmoniki. Nazadnje je osvojila 1. mesto na državnem tekmovanju .

Seveda ne bi bilo Sv. Martina brez krsta vina. Andrej Jelačin je opravil krst z njemu lastnim načinom in smeh je bil zagotovljen. Z dobro voljo so  obiskovalci pokušali letošnji uspeh vinarjev. Po končanem predstavitvenem delu vinarjev, se je pričelo martinovanje z ansamblom Primorski fantje. Kulinarične dobrote so pripravili člani Društva Dobre volje, odlične kaplje vina pa predstavljeni vinarji.

Društvo Dobra volja Škofije se zahvaljuje za sodelovanje in donacije vsem, ki so kakorkoli pomagali k izvedbi prve tovrstne prireditve, saj je bila polna dvorana obiskovalcev dokaz, da je medsebojno druženje pomembno.  Zahvala MOK , KS Škofije, VinaKopru , Restavraciji Brič, Agrariji Koper, Komunali Koper, Mesnici Ave Koper, Pekarni Kljun, OŠ Oskarja Kovača, Kmetiji Valca, Vinarstu KlenArt, Kmetiji Agapito, Vinarstvu Hrvatin, Vinarstu Čok.

 

Nasiha Cvajdik

Fotogalerija

Deli: