Za zaledje 2,8 krat manj

proračun 2017

 

Na 23. seji sveta v sredo  je  predsednik  predstavil Načrt razvojnih programov MOK za obdobje 2017-2020 in  Načrt razvojnih programov za KS Škofije za leto 2017 v okviru decembra sprejetega proračuna za leto 2017.

Po sprejetem proračunu je letos predvidenih nekaj čez 55 milijonov skupnih prihodkov  in čez 62 milijonov odhodkov evrov, kar pomeni , da bo za pokrivanje izdatkov zmanjkalo skoraj 7 milijonov evrov.

Za investicije je namenjenih dobrih 23 milijonov evrov ali 37 odstotkov predvidenih odhodkov.  Za neposredne investicije v infrastrukturo je iz konkretnih postavk namenjenih približno 13 milijona evrov. Od tega za mesto skoraj 9 milijonov evrov in za 17 zalednih krajevnih skupnosti približno 3,8 milijona evrov. Na posameznega prebivalca pride tako v mestnem območju 403 in v zaledju 145 evra. To pomeni, da se v zalednih KS investira kar 2,8 – krat manj.

Podrobno branje obširnega dokumenta tudi pokaže, da za pokritje 23 milijonov za investicije manjka še vsaj 10 milijonov iz prihodkov. Ta razlika naj bi se pokrila iz predvidene prodaje nepremičnin, torej premoženja Mestne občine Koper, tudi od prodaje parcel na Škofijah ter seveda vseh ostalih KS v občini. Drugi vir pa naj bi bili višji davki na premoženje občanov. Kakšne nove davčne obremenitve naj letos pričakujemo občani, še ni jasno, obstaja pa bojazen, da ne bodo majhne, saj je MOK ena najbolj zadolženih občin v državi, načrtuje pa še nove zadolžitve.

Deli: