Zadružni dom je opremljen z defibrilatorjem

defibrilator

V minulih dneh je bil na pročelje našega zadružnega doma nameščen defibrilator (pod oboki, pred vhodom v avlo).

Lokacijo postavitve označuje tudi zelena tabla z belim napisom AED.

AED pomeni »polavtomatski zunanji defibrilator«. Uporablja se za dovajanje električnega sunka osebi, ki je doživela srčni zastoj. Polavtomatski defibrilator-ji so izdelane tako, da z njimi lahko rešujejo življenja tudi laiki.

Kako deluje defibrilator?
Defibrilator deluje tako, da se dve elektrodi, ki sta povezani nanj namesti na pacientov prsni koš. Računalnik v polavtomatskem defibrilator-ju analizira pacientov srčni ritem in določi, če je pacient v življenjski nevarnosti in potrebuje električni sunek. Če je sunek potreben, polavtomatski defibrilator z glasovnimi navodili vodi uporabnika skozi postopek.

Polavtomatski defibrilator lahko varno uporablja vsak, ki je bil o uporabi podučen. Glasovni napotki vodijo reševalca skozi postopek reševanja; na primer:
»Namestite elektrodi na pacientov gol prsni koš« (elektrodi imata sliko iz katere je razvidno, kam jih je potrebno namestiti) in »Pritisnite rdeč gumb za sunek«. Prav tako so bila v napravo nameščena varovala, torej je bojazen, da bi električni sunek prejel nekdo, ki ga ne potrebuje, odveč.
(Vir: www.defibtech.si )

Več o pogostih vprašanjih si lahko preberete na proizvajalčevi strani: http://www.defibtech.si/podpora/pogosta-vprasanja/

Na montažo čaka še en defibrilator. Ko bo znana dokončna lokacija, vas bomo o tem obvestili.

Fotogalerija

Deli: